Un proiect de lege care avea în vedere impozitarea contractelor part-time a dat naștere unui conflict în Guvern. Așa cum arată ultimele informații relatate de ziare.com, propunerea a trecut de Senat, în ciuda faptului că reprezentanții din coaliția de guvernare nu au ajuns la un acord în această direcție.
Proiectul de lege depus de mai mulți parlamentari din PNL agită apele în coaliția de guvernare. Așa cum arată ultimele informații, propunerea avea în vedere impozitarea contractelor part-time, în raport cu numărul de ore. Proiectul a trecut de Senat, în ciuda faptului că nu s-a ajuns la un acord în coaliția de guvernare.
Inițiatorii proiectului susțin că proiectul ar putea stopa supraimpozitarea muncii part-time. În acest moment, contractele part-time sunt impozitate la nivel de 8 ore, după modificările adoptate anul trecut, chiar dacă înțelegerea este semnată între salariat și angajator pentru două sau patru ore de muncă.
Citește și despre: Guvernul a decis! Elevii și studenții primesc bani de la stat pentru achiziția de calculatoare. Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de ajutor
Prin acest proiect, care a trecut de Senat, contractele part-time ar urma să fie din nou impozitate, însă la nivelul de ore la care sunt întocmite. Astfel, persoanele care au contract pe patru ore, vor plăti impozite pentru patru ore. Reprezentanții PSD s-au abținut de la vot, dar cu toate acestea, proiectul a trecut de comisiile din Senat.
La finalul anului trecut, Guvernul a adoptat o ordonanță de modificare a Codului Fiscal, cu o serie de prevederi, printre care și suprataxarea contractelor part-time. Astfel, salariații care lucrează cu o normă redusă achită contribuțiile sociale prin raportare la salariul minim pe economie, aferent unei norme întregi de muncă, nu în funcție de numărul de ore pe care le lucrează.
Curtea Constituțională a decis pe data de 14 decembrie că prevederea este legală și, totodată, a decis că trebuie să intre în vigoare până la data de 1 ianuarie 2023. Suprataxarea contractelor part-time a fost criticată dur, tocmai pentru că, în România, inflația a ajuns la un nivel record, de 17%. Mai mult decât atât, 35% din întreaga populație a statului român este cu risc de sărăcie.
Marius Budăi a informat că există un număr record de contracte de muncă în România care arată că măsura taxării a avut un efect benefic pentru angajații ale căror înțelegeri s-au transformat într-unele cu normă întreagă. Concret, conform ministrului Muncii, există 6.710.480 astfel de contracte.