Impozitarea titlurilor de stat nu mai este, însă, luată în calcul la acest moment, a anunțat ministrul Marcel Boloș. Ministrul Finanțelor a spus că s-a vehiculat această măsură doar „ca măsură de ultim moment”.
”Sunt foarte sincer, măsurile acestea, când le enunţăm la modul general toată lumea e de acord cu ele, când pătrundem în detaliu (..) atunci lumea începe să nu le accepte. Rămăseserăm cu un impact bugetar şi urma să gândim alte şi alte măsuri (..) şi la un moment dat s-a pus în discuţie ca măsură de ultim moment”, a afirmat Boloş în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.
Marcel Boloș a mai spus că impozitarea titlurilor de stat, dacă s-ar fi implementat, ar fi vizat doar persoanele fizice, nu instituțiile.
”A fost discuţia la nivel de persoane fizice. În aceste decizii pui plus şi minus şi am constatat că e mai mult minus. Nu se vor impozita, îi liniştesc pe toţi, nu se vor impozita cel puţin aceasta este măsura de moment conturată la nivelul coaliţiei de guvernare. Impactul bugetar este cel care dictează măsura”, a adăugat ministrul Finanţelor, potrivit news.ro
Referitor la creșterea TVA-ului, ministrul Finanţelor a declarat că această măsură nu se regăsește în planul de măsuri fiscale pregătit de Executiv.
”Nu va creşte. (..) Acest plan pe care îl critică toată lumea ţine în viaţă aceste mari avantaje ale sistemului fiscal, 19% TVA şi 10% impozit pe venit, 16% impozit pe profit, 8% dividende”, a precizat Boloş.
Ministrul a vorbit despre supradimensionarea aparatului bugetar şi a modului în care au crescut ca ritmicitate aceste categorii de cheltuieli.
”Suntem pe locul al doilea în UE, având ponderea dintre cheltuielile de personal şi veniturile curente ale statului de aproximativ 35%. Nu trebuie să dau eu foarte multe intepretări, să nu fiu criticat dar asta spune multe despre cheltuieile de personal, 120 de miliarde de lei sunt aceste cheltuielli anual mai adăugaţi 180 de miliarde la asistenţa social, sau cele 110 miliarde la pensii”, a adăgat ministrul Finanțelor.