Impozite 2023. Sistemul de impozitare locală a clădirilor rămâne neschimbat în 2023 și 2024. Potrivit Codului fiscal, cuantumul impozitului pe clădiri diferă în funcție de destinația acestora. Astfel, pentru clădirile rezidențiale, cele destinate locuirii, se plăteşte o sumă, în timp ce, pentru cele nerezidenţiale, a căror destinaţie este sediu de firmă, spaţiu comercial sau sediu de PFA, cuantumul impozitului este altul. Există, de asemenea, o a treia situație, aceea în care un apartament servește atât ca locuință, cât și ca sediu social. În acest caz, avem de-a face cu o clădire cu destinație mixtă.
Cât despre impozitul pe teren, acesta se stabilește luând în calcul suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local. În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosință terenuri cu construcții, impozitul pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în acest tabel.
Impozitul pe mijlocul de transport se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a acestuia, prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracțiune din aceasta cu suma corespunzătoare din Codul fiscal.
Aşadar, proprietarii care achită integral impozitul pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport până pe 31 martie beneficiază de o reducere de 10%. Există, însă, o excepţie: dacă valoarea impozitului este de 50 de lei, proprietarul are obligaţia de a achita toată suma până pe 31 martie, potrivit avocatnet.ro
Plata impozitului și a altor taxe locale se poate face atât fizic, cât și online. Plata fizic cu numerar sau cu cardul se poate face la ghișeele administrațiilor financiare, la casieriile direcțiilor de impozite, taxe locale și la ghișeele Poștei Române aflate în raza de domiciliu.
Plata fizic doar cu numerar se poate face prin serviciul Westaco Express sau la stațiile de plată Self Pay în sectoarele 2, 4, 5 și 6.
Pentru plata online, românii care deţin bunuri mobile şi imobile în proprietate au la dispoziţie următoarele variante:
► Internet Banking (virament bancar în contul special dedicat acestui tip de plată);
► Pe site sau prin aplicația ghiseul.ro;
► Prin aplicația eSector 6, pentru cei care locuiesc în Sectorul 6;
În cazul în care proprietarii de bunuri imobile şi mobile nu îşi achită obligaţiile fiscale la timp, vor primi acasă o somație prin care vor fi înștiințați că figurează cu sume restante. Dacă sumele restante nu sunt achitate nici după somaţie, ANAF va pune poprire atât pe veniturile rău-platnicilor (de natură salarială, pensii, chirii, etc), cât şi pe conturile bancare.
În cazul în care nu se recuperează banii nici de pe urma popririlor, se vor sechestra bunurile imobile și mobile pe care le deține persoana în cauză, urmând ca acestea să fie vândute la licitaţie, astfel încât statul să-şi recupereze datoriile.
Citeste si Taxe și impozite majorate în București de anul viitor. Ce prevede proiectul PMB