Toate firmele care dețin în proprietate un autovehicul care trebuie înmatriculat sau înregistrat în România sunt obligate să achite anual impozitul pe mijlocul de transport. Firma datorează impozitul numai pe perioada în care mijlocul de transport este înmatriculat sau înregistrat în România, potrivit avocatnet.ro.
Impozitul pe mijloacele de transport este datorat de:
Dacă o firmă a încheiat un contract de leasing în vederea achiziției unui mijloc de transport, firma care deține calitatea de locatar are obligația de a depune declarația fiscală, la organele fiscale locale în raza cărora este înregistrat mijlocul de transport, în maxim 30 de zile de la data încheierii contractului de leasing, împreună cu o copie a acestuia.
Totodată, în situația în care o firmă reziliază contractul de leasing financiar, impozitul pe mijlocul de transport va fi datorat de locatar începând cu data de 1 ianuarie a anului următor încheierii procesului-verbal de predare a bunului sau a documentelor care atestă intrarea în posesia bunului a locatarului.
În cazul în care o firmă a finalizat contractul de leasing financiar și a obținut transferul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport, locatarului îi revine datoria de a declara la organul fiscal local competent, în termen de 30 de zile, și trebuie să plătească impozit pe mijlocul de transport de la 1 ianuarie a anului fiscal următor celui în care a avut loc predarea-primirea vehiculului.
Firmele pot beneficia de scutire de la impozit pentru următoarele mijloace de transport:
Conform Hotărârii CGMB 219/2022, la nivelul municipiului București, au fost stabilite următoarele valori exprimate în lei/200 cm3 sau fracțiune din aceasta, pentru determinarea impozitului pe mijloacele de transport:
Firmele trebuie să plătească impozitul pe mijloacele de transport în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 spetembrie, inclusiv. Companiile care vor plăti integral până la 31 martie pot beneficia de o bonificație de până 10%.