Comisia de buget din Camera Deputaților urmează să dea marți, 15 noiembrie, raportul final asupra Ordonanței care vizează majorarea impozitelor locale. În cadrul acestei ședințe, coaliția de guvernare trebuie să decidă dacă menține forma plecată de la Palatul Victoria – Guvern, cea votată în Senat sau dacă va veni cu o nouă propunere.
„Se renunță la grila notarială, deoarece nu se putea aplica din 2023. Renunțăm și la pragul de 0,1% din Ordonanța din vară, dar și la majorarea valorii de impozitare. Impozitele pe proprietate vor rămâne la nivelul din Codul Fiscal actual”, au declarat surse politice, pentru Europa Liberă.
Senatorii au exclus și grila notarială, după ce asociațiile primarilor au spus că nu se poate aplica în 2023.
„Se renunță la grila notarială, deoarece nu se putea aplica din 2023. Renunțăm și la pragul de 0,1% din Ordonanța din vară, dar și la majorarea valorii de impozitare. Impozitele pe proprietate vor rămâne la nivelul din Codul Fiscal actual”, au declarat surse politice din PNL și PSD pentru Europa Liberă.
Potrivit surselor citate, impunerea grilei notariale pentru stabilirea valorii de impozitare pe proprietate se va face după anul electoral 2024.
„Vorbim despre majorarea impozitelor din 2025, până atunci nu cred că vor mai interveni schimbări”, a declarat un lider PNL din Camera Deputaților pentru Europa Liberă.
Membru în Comisia de Buget, unde va intra în dezbatere Ordonanța 16, Claudiu Năsui susține că proiectul arată „haosul din Coaliție”.
„Inițial au dorit să facă o creștere de taxe, chiar dacă au spus că nu vor asta”, subliniază deputatul USR.
Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, a precizat pentru Europa Liberă că există o decizie în Coaliție pentru a nu se majora impozitele locale.
„Presiunea pe banii românilor este mare din cauza inflației, creșterea prețului la energie și combustibil, iar o nouă presiune nu își are sensul. Se va elimina amendamentul de la Senat care crește impozitele de la 1 ianuarie 2023”, a spus Alfred Simonis.