Vești bune pentru acești români, guvernul a anunțat că ia în calcul o modificare a modului în care impozitele lor sunt calculate, ceea ce ar putea duce la o creștere a veniturilor pentru aceștia. Premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că este necesară stabilirea unui nou plafon pentru impozitarea pensiilor, deoarece suma de 2000 de lei nu mai este relevantă în contextul creșterii costului vieții. În plus, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a menționat că se fac analize pentru un nou mecanism de impozitare a pensiilor, astfel încât pensionarii să rămână cu mai mulți bani, transmite Antena 3 CNN.
Marcel Ciolacu a explicat că plafonul de 2.000 de lei pentru impozitarea pensiilor a fost stabilit pe baza anumitor indicatori care trebuie aduși la zi pentru a reflecta situația economică. Acesta consideră că este necesară o corecție a acestui plafon pentru a reflecta puterea de cumpărare actuală și că este normal să se ajusteze acest prag concomitent cu recalcularea pensiilor.
„La un moment dat cineva a decis, pe anumiți indicatori presupun, ca peste plafonul de 2.000 să fie o impozitare. Între timp știm foarte bine că nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecție și la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei.
Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Te-at putea interesa și: Începe goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Dacă plafonul va fi modificat, pensionarii ar rămâne cu mai mulți bani în buzunar. Marius Budăi a explicat implicațiile acestei modificări și a prezentat planurile Guvernului pentru a găsi soluții care să crească puterea de cumpărare a românilor.
Marius Budăi a explicat că, dacă pragul de impozitare ar crește cu 100 de lei, pensionarii ar primi doar de 10 lei în plus, ceea ce nu rezolvă problema costului vieții. El a subliniat că este necesar un alt mecanism pentru a proteja puterea de cumpărare a celor cu pensii mici.
Fostul ministru a subliniat că nu dorește să creeze așteptări legate de o creștere a pragului de impozitare, ci că este nevoie de un sistem care să conserve puterea de cumpărare a pensionarilor, sistem pe care Guvernul intenționează să-l introducă odată cu recalcularea pensiilor de la 1 septembrie, conform legii în vigoare.
„Dacă pragul de impozitare ar crește cu 100 de lei, angajatul rămâne doar cu 10 lei în plus, și aici este, de fapt, problema. Pentru că noi trebuie să discutăm, așa cum a spus și premierul României, trebuie să apărăm puterea de cumpărare a celor cu pensiile mici, și aici trebuie un alt mecanism, nu neapărat mărirea pragului.
Nu aș spune neapărat mărirea pragului, pentru că nu vreau să introduc această ipoteză, nici premierul nu a introdus și nu vreau să introduc această speranță, sau această informație în spațiul public despre mărirea pragului, un mecanism prin care să conservăm puterea de cumpărare a celor cu pensii mici, mecanism care ne dorim să fie introdus odată cu recalcularea de la 1 septembrie, conform legii în vigoare, recalculare care cu siguranță se va întâmpla”, a mai explicat Marius Budăi.