Unele impozite plătite de români se pot tripla de anul viitor, iar oamenii vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunare. De asemenea, se schimbă şi formula de calcul a taxei, conform Antena 3 CNN.
Românii cei mai afectaţi sunt cei care locuiesc în marile oraşe din țară.
Legea nu este una nouă, ea a fost adoptată în urmă cu doi ani, iar implementarea ei s-a amânat pentru anul 2025. Prin urmare, de anul viitor, impozitele pe proprietate s-ar putea tripla, iar taxa se va calcula în funcţie de valoarea locuinţei.
Analiştii economici atrag atenţia că impactul va fi unul semnificativ, având în vedere că România este ţara cu cei mai mulţi proprietari din Uniunea Europeană.
Impozitul pe proprietate se majorează de anul viitor şi, totodată, se modifică şi formula de calcul a taxei.
Dacă în prezent, impozitul se calculează în funcţie de dimensiunea locuinţei, din 2025 acesta va fi de minimum 0,1% din valoarea clădirii rezidențiale.
Te-ar putea interesa și: Cât va crește pensia unui bărbat care a lucrat în condiții grele de muncă. Șeful Casei de Pensii vine cu explicații
Așadar, cei mai afectaţi vor fi românii care trăiesc în marile oraşe, unde locuinţele s-au scumpit cu până la 15% în ultimul an. Românii care deţin proprietăţi scumpe vor plăti însă cel mai mult.
Cu o valoare de aproape 2.700 de euro/mp, cele mai scumpe locuinţe se află în Cluj-Napoca. Braşovul a devansat Bucureştiul şi se află pe locul doi în clasament, cu peste 1.800 de euro/mp.
În Capitală preţul este de aproape 1.700 euro/mp. Pe de altă parte, în Ploieşti, Galaţi şi Brăila metrul pătrat costă puţin peste 1.000 euro. De exemplu, valoarea unui apartament cu 2 camere, de 50 mp, construit într-un bloc nou este în medie de 150.000 euro.
Dacă se aplică cota minimă, de 0,1%, impozitul anual va fi de 150 euro, adică 750 de lei, ceea ce înseamnă de aproape de trei ori mai mult decât în prezent.
Până anul viitor, statul trebuie să stabilească şi care este valoarea de piaţă a locuinţelor. Pentru a face acest lucru, Ministerul Finanțelor pregăteşte un sistem informatic nou cu bani europeni.
„Într-un an electoral nu se doreşte creşterea acestor impozite pe proprietate. Sunt cele mai detestate de către contribuabili la nivel european”, spune Dan Schwartz, expert fiscal.
Măsura va aduce mai mulţi bani la bugetele locale. Anul trecut, administraţiile locale au avut venituri de 130 de miliarde de lei, din care doar opt miliarde din taxele pe proprietăţi.