Românii par că trăiesc într-o adevărată criză, însă realoitatea este alta! Numărul persoanelor fizice care fac parte dintr-un club de oameni bogați a crescut la 11.060 în ultimul an. Depozitele acestora depășesc suma de 100.000 de euro, iar acest lucru este impresionant, dat fiind faptul că situația actuală este caracterizată prin inflație și dobânzi negative.
Dacă sumele acestor depozite cu plafonul de peste 100.000 de euro a crescut, este evident că și sumele economisite au crescut, ajungând la o sumă de 11,8 miliarde de lei, înregistrându-se o creștere de 19%.
Vezi mai multe despre: Românul care s-a îmbogățit dintr-o pasiune născută în spatele casei. S-a dovedit a fi cea mai de succes afacere din domeniu în țara noastră
România trăiește o criză. Ne aflăm într-o perioadă în care inflația este grandioasă, iar dobânzile poartă aceeași caracteristică, însă situația stă altfel în situația „boierilor”. Situația a fost analizată, iar la nivel de sold, aproximativ 68.151 de persoane fizice dețineau, la sfârșit de S1/2023 depozite cu plafoane mai mari de 100.000 de euro, iar suma economisirlor acestora era de circa 74 miliarde de lei, conform statisticilor efectuate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), potrivit Ziarul Financiar.
Din punct de vedere al soldului total al depozitelor populațiie î lei și valută, acesta a ajuns la 314,6 miliarde de lei în S1/2023. Aceste depozite care depășesc plafonul de 100.000 de euro reprzintă 23,5%, aproximativ un sfert, iar aceste depozite sunt garantate î cazul falimentului unei bănci în limita a 100.000 de euro.
Probabil vă întrebați de există aceste diferențe de salarii și de economii. O altă nelămurire este strâns legată de faptul că pe stradă se întâmplă să vezi mașini scumpe, case scumpe, însă acestea se datorează unor factori care sunt vizibili. Numărul persoanelor fizice care dețin depozite cu plafoane de peste 100.000 de euro a crescut datorită unor sectoare mult mai avantajoase din punct de vedere economic, precum sectorul bancar, oil&gas, iar acestea au reprezentat un obstacol pentru aceste persoane, inflația nu s-a refăcut resimțită. În schimb, la polul opus, oamenii au resimțit creditele, dobânzile, inflația, chestiuni care nu pot fi ignorate și care le-au devenit obstacole majore în mediul de trai.
Ultimele statistici din anul 2022 au raportat o creștere la 9.831 a celor cu depozite cu plafon de peste 100.000 de euro, totalul fiind până la 64.402 la finalul anului trecut, iar valoare sumelor economisite din anul 2022 s-a majorat față de cel din 2021 cu 12,9 miliarde de lei, potrivit sursei citate.
Economiile sunt lăsate în grija băncilor, dobânzile fiind mici, aflate su inflație, anul trecut depășind 16%, iar în prima parte a anului 2023 trecea de 9%, iar pentru majoritatea cu depozite bancare contează câțiva factori importanți, precum: siguranșa, lichiditatea, nu randamentul sau câștigul.
Vezi mai multe despre: A cumpărat cu 20 de lei un tablou dintr-un magazin de vechituri şi s-a îmbogăţit. A descoperit că e mai scump decât o vilă din centrul oraşului