Datele centralizare pentru Economedia de compania de consultanță IBC Focus, care urmărește piața construcțiilor din România arată că pe parcursul anului trecut, la nivel național se aflau în diverse stadii de dezvoltare – de la proiectare la amenajare și recent finalizate – peste 31.000 de șantiere, cu o valoare estimată la peste 400 de miliarde de lei.
Dintre șantierele de pe teritoriul țării noastre, clădirile rezidențiale private domină statisticile din punctul de vedere al numărului de proiecte active. Astfel, din totalul anului, 12.159 de șantiere vizau construcții rezidențiale private, în timp ce sectorul Industrial a avut 5427 de șantiere, iar 3216 proiecte au fost din segmentul Birouri/Comercial, 4027 Hotel/Relaxare și 2853 în Retail. Au fost și șantiere pentru Construcții Sociale si Comunitate (4028), 1139 pe Medical Științific, aproape 3000 pentru infrastructură (2919, mai exact) și 1963 proiecte de Utilități.
Din total, 8841 de proiecte au fost efectiv în construcție.
Iată distributia construcțiilor din România în 2022 pe stadii de lucrări:
Studiul respectiv ne oferă date și din punctul de vedere al distribuției lucrărilor de construcții pe regiuni. Astfel, zona București-Ilfov concentrează peste 3300 de proiecte, Clujul are 2453, Timișul 2248, Bihorul 1744 șantiere, iar Constanța 1694.
Cu toate acestea, piața construcțiilor se confruntă cu o serie de dificultăți. Conform unui sondaj de anul trecut al IBC Focus, unul din cinci antreprenori se aștepta în 2022 la creșteri între 10-25% la venituri în 2022. Volatilitatea prețurilor la materiale a fost principala problemă. Marii antreprenori au semnalat că s-au confruntat cu creșteri de prețuri la resursele enegetice (60% dintre respondenți), și cu termene prelungite de livrare ale materialelor (39% dintre respondenți). 70% dintre antreprenori au lansat precomenzi de mateirale ca reacție la creșterile de preț, mai scrie sursa citată.î
O altă problema e deficitul pe piața muncii, care îi determină pe antreprenorii din construcții să ia în considerare importul de forță de mucă din străinătate. Conform sondajului, unul din doi antreprenori au sau plănuiesc să aducă muncitori din afara țării.
Aproximativ 41% dintre cei 110 antreprenori generali în construcții care au răspuns chestionarului aplicat de IBC Focus au declarat că preconizează scăderi între 10 și 25% în dreptul investițiilor din domeniul de construcții din România, pe fondul majorărilor de prețuri și a situației actuale din Ucraina.
În ceea ce privește estimările pentru 2023, constructorii încep anul cu multe necunoscute și incertitudini.
„Din discuțiile cu specialiștii din piață, am constat că, în general, aceștia se așteaptă să se simtă un recul al tuturor fenomenelor și evenimentelor din 2022 – efectele războiului din Ucraina, inflția, creșterile accelerate de prețuri. Dar, la cât de dinamică este piața, nimeni nu poate anticipa prea bine înspre ce ne vom indrepta”, a spus, pentru economedia, Mihaela Ghiorghiu, specialist PR în echipa IBC Focus.