Adrian Câciu, Ministrul Fondurilor Europene, a anunțat, în decursul zilei de joi, la finalul ședinței de Guvern, că s-a prelungit valabilitatea voucherelor. Acestea erau inițial valabile până la data de 31 decembrie 2023, însă Ministrul a prelungit până la data de 31 martie 2024.
„Începem cu vestea bună pentru cei care sunt beneficiari de vouchere de energie: am prelungit valabilitatea voucherelor de energie până la 31 martie 2024. Am formalizat adoptarea acestei măsuri, astfel încât beneficiarii, familiile vulnerabile, gospodăriile vulnerabile să poată să plătească facturile la energie din aceste vouchere până la 31 martie 2024. Termenul iniţial era 31 decembrie 2023.”, a declarat Adrian Câciu, într-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern, conform Digi24.
Citește mai multe despre: Șefii de instituții nu mai au acest drept. Guvernul nu mai aprobă acordarea majorării salariale în afară de cele prevăzute de lege!
Adrian Câciu a menționat că prelungirea care a fost aprobată s-a efectuat în urma unei consultări cu Comisia Europeană și a unui „dialog pozitiv” avut cu reprezentanții Comisiei Europene. Totodată, acesta a precizat că tot în cadrul ședinței de la Guvern de joi au fost luate o serie de măsuri în domeniul fondurilor europene, în special cu privire la exercițiul fianciar 2014-2020.
„Pe de altă parte, pentru că avem proiecte în derulare care se încheie la 31 decembrie 2022 am luat o serie de măsuri astfel încât să accelerăm finanţarea acestora, pentru ca beneficiarii să poată depune cererile de rambursare cât mai rapid. Din perspectiva absorbţiei de fonduri europene, am făcut şi o serie de informări la nivelul Guvernului, la acest moment, România are rambursate 85% din fondurile alocate. La momentul când discutăm.
La Comisia Europeană sunt spre decontare 2 miliarde de euro, ceea ce ar însemna echivalentul a 92% absorbţie, iar cu ceea ce ne-a propus la nivelul lunii noiembrie să depunem către Comisia Europeană 1,4 miliarde de euro – dar acestea se vor deconta anul viitor – o să ajungem undeva după trimestrul unu 2024, gradul de absorbţie pe care îl ţintim este de 98%. Spre deosebire de exerciţiu financiar anterior, care la momentul încheierii finanţării, respectiv „n +2” – 2015, s-a încheiat cu un grad absorbţie de 52%, iar la momentul închiderii programelor 2007-2013, s-a încheiat cu un grad de absorbţie de 92%.”, a adăugat Ministrul, potrivit sursei citate.
Citește mai multe despre: Guvernul României anunţă înfiinţarea Băncii de Investiții şi Dezvoltare a României. Mesajul transmis de premierul Marcel Ciolacu