În perioada 1 noiembrie 2024 – 28 februarie 2025, furnizorii de energie electrică și gaze naturale vor avea obligația de a trimite lunar clienților, alături de facturi, notificări care să le reamintească despre expirarea schemei de plafonare a prețurilor finale pe 1 aprilie 2025. După această dată, prețurile facturate vor reveni la cele stabilite în contractele de furnizare, potrivit Antena 3 CNN.
În prezent, nu sunt clarificate detaliile privind modul exact în care va fi eliminată schema de plafonare a prețurilor, nici dacă aceasta va dispărea efectiv de la data menționată. Notificările trimise clienților vor trebui să includă:
Furnizorii vor trebui să informeze clienții că aceștia au dreptul să încheie un contract de furnizare a energiei electrice sau gazelor naturale în regim concurențial, fie cu furnizorul actual, fie cu unul nou. Schimbarea furnizorului este prezentată ca un proces simplu și gratuit, fără modificări tehnice necesare.
Te-ar mai putea interesa și: Sebastian Burduja anunţă ce se va întâmpla cu facturile la energie de la 1 aprilie 2025, când expiră plafonarea preţurilor. „Îi vom proteja pe românii vulnerabili”
foto: schema de plafonare
Clienții vor fi îndrumați să compare ofertele disponibile pe piață folosind aplicațiile „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice” și „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, gestionate de ANRE. Începând cu 1 ianuarie 2024, notificările vor include și noile oferte de preț și condițiile de furnizare, care vor intra în vigoare de la 1 aprilie 2025.
Draftul de act normativ stipulează că ofertele-tip transmise de furnizori vor conține detalii despre prețul final al energiei electrice sau gazelor naturale din contractele existente, defalcate pe elemente (prețul energiei/gazelor, tarifele pentru serviciile de rețea/sistem și taxele aplicabile la data elaborării ofertei).
„Pentru a facilita clientului final realizarea unei comparații între noile condiții contractuale și cele existente, ofertele-tip de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale transmise de furnizori clienților finali din portofoliul propriu vor conține și informații privind prețul final al energiei electrice/gazelor naturale din contractele de furnizare în vigoare la data transmiterii ofertelor-tip, defalcat pe elementele componente, respectiv prețul energiei electrice/gazelor naturale, tarifele pentru serviciile de rețea/de sistem, în vigoare la data elaborării ofertei-tip și taxele/impozitele/contribuțiile în vigoare la data elaborării ofertei-tip″, mai stipulează draftul de act normativ.
Te-ar mai putea interesa și: Ce se întâmplă cu prețul energiei electrice după plafonare. Jumătate din populația țării ar urma să plătească dublu din 2025