- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

În atenția șoferilor români. Amenzi grandioase pentru nerespectarea acestor reguli, chiar dacă mașina deține cauciucuri de iarnă!

03 Nov, 23:30 • Oprea Alina
Chiar dacă suntem în luna noiembrie și ai cauciucuri de iarnă, Poliția Rutieră poate oferi amenzi de sute de lei șoferilor români. Iată cum s-a schimbat legea!
În atenția șoferilor români. Amenzi grandioase pentru nerespectarea acestor reguli, chiar dacă mașina deține cauciucuri de iarnă!

Amenzi mari dacă nu ești atent la acest detaliu! Vremea de afară este foarte înșelătoare în luna noiembrie, iar șoferii români trebuie să aibă grijă. În ciuda acestor temperaturi și a zilelor însorite, șoferii nu s-au grăbit din a-și schimba anvelopele. Totuși, chiar dacă temperaturile de afară nu sunt echivalente celor de iarnă, iar indiferent dacă aveți cauciucuri de iarnă sau de vară, este un mic detaliu ca vă va induce în eroare, astfel că Poliția nu va ezita din a acorda  amenzi de sute de lei.

Ai putea fi interesat și de: Vești bune pentru șoferi! Reducerile de preț la carburanți revin în week-end! Iată unde găsești cei mai ieftini carburanți

Registrul Auto Român aduce explicații care vizează șoferii români!

Reprezentanții Registrului Auto Român a venit cu explicații care explică momentul în care șoferii ar trebui să îș schimbe caucicurile și ce amenzi riscă aceștia în cazul în care circulă pe un drum înghețat acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp.

„Ați citit articolele despre amenzile pe care le riscă românii dacă nu au montate anvelopele de iarnă la 1 noiembrie și sunteți nedumeriți sau panicați? Nu aveți de ce! Registrul Auto Român vă explică tot ce trebuie să știi despre anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii. 

Amenzi pentru șoferii români care nu văd acest detaliu!
Amenzi pentru șoferii români care nu văd acest detaliu!

Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule, așadar precizăm CLAR că NU există o dată limită pentru montarea acestor cauciucuri și că TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră. 

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. 

Este important de reținut că legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul. Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări. 

Registrul Auto Român precizează că denumirea “all seasons” este una comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu are un corespondent în legislația națională a României. Indiferent care este denumirea comercială a unui pneu, dacă acesta este inscripționat cu literele M şi S (însemnând mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, el îndeplinește cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația rutieră națională. 

Vă recomandăm ca, înainte de a monta anvelopele, să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură. 

Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului. 

Prin urmare, NU se aplică sancțiuni dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S.”, a declarat RAR, potrivit Antena 3.

Amendă și în contextul conducerii pe drum uscat!

Totodată, românii trebuie să cunoască și faptul că ei pot lua amenzi și dacă circulă pe un drum uscat, chiar dacă autovehiculul lor este echipat cu cauciucuri de iarnă! Aici este vorba despre cei care au cauciucuri uzate și pot fi amendați cu sute de lei.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni […] conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier care are montate anvelope […] uzate peste limita admisă.”, este precizat în Art. 100, pct. 6 din legea 195/2002, potrivit sursei citate.

Acest lucru înseamnă că șoferii pot primi 4 sau 5 puncte amendă în cazul în care circulă pe drumuri publice cu anvelope uzate iniferent de vremea de afară.

Cum îți dai seama că trebuie să schimbi cauciucurile?

Cauciucurile trebuie să fie inspectate foarte atent de către șoferi, astfel că acestea nu trebuie să preiznte urme de tăieturi, gâlme sau alte defecțiuni ale anvelopei. În cazul în care aceste probleme pot fi rezolvate la o vulcanizare, iar cauciucul nu pare a fi foarte tocit, șoferii pot scăpa mai ieftin. Totuli, pronlemele care apar semnifică schimbarea imediată a cauciucului. Nervurile de mici dimensiuni reprezintă un semn  de defecțiune aestea fiind perpendiculare pe anvelopă, la o înălțime de cel puțin 1.6 mm față de baza anvelopei. În general, o anvelopă nouă are stratul superior între 7 mm și 9.5 mm. Însă recomandarea specialiștilor este ca anvelopele de iarnă să fie înlocuite când acest strat scade sub 4 mm.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci