- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

În ce condiții își pot lua liber angajații în cazul unei urgențe familiale

26 Aug, 10:06 • Andrei Alina
Pe lângă zilele de concediu de odihnă sau medical și liberele prevăzute în Codul Muncii, angajații din România pot lipsi de la locul de muncă motivat în cazul unei urgențe familiale. Doar că în acest caz, zilele libere trebuie recuperate.
În ce condiții își pot lua liber angajații în cazul unei urgențe familiale

Angajații care se confruntă cu situații urgente legate de familie, precum îmbolnăvirea sau accidentarea unui membru al familie, pot lipsi de la locul de muncă până la 10 zile pe an, potrivit Codului muncii. Mai exact, Codul muncii prevede că salariații au dreptul la zile libere în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a acestora, potrivit avocatnet.ro.

Citește și: Câte zile libere legale mai au românii până la finalul anului

Salariații își pot lua liber doar după ce-și anunță angajatorul în prealabiș că va lipsi și motivul absenței. Codul Muncii prevede și un număr maxim în care salariații pentru absenta de la serviciu pentru situații neprevăzute. Astfel, legislația limitează la 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic aceste absențe.

Codul muncii nu impune însă nicio limitare când vine vorba despre numărul de zile libere ce pot fi luate deodată la apariția unei situații familiale neprevăzute. Astfel, cele 10 zile libere pot fi luate toate odată sau pot fi luate separat.

Citește și: Ţările care oferă cele mai multe zile de concediu. Unii angajaţi au prin lege şi 28 de zile libere

 

Se plătesc zilele libere luate de angajați în cazul unei urgențe familiale

Codul muncii nu obligă salariatul să prezinte documente prin care să demonstreze situația care a determinat solicitarea zilelor libere pentru situații de urgență familială, dar angajatorii ar putea stabili astfel de reguli prin regulamentul intern.

Zilele libere pentru situații neprevăzute sunt plătite, dar salariații trebuie să le recupereze. Recuperarea acestor zile trebuie stabilită de comun acord de către angajator și salariat.