Angajații care se confruntă cu situații urgente legate de familie, precum îmbolnăvirea sau accidentarea unui membru al familie, pot lipsi de la locul de muncă până la 10 zile pe an, potrivit Codului muncii. Mai exact, Codul muncii prevede că salariații au dreptul la zile libere în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a acestora, potrivit avocatnet.ro.
Citește și: Câte zile libere legale mai au românii până la finalul anului
Salariații își pot lua liber doar după ce-și anunță angajatorul în prealabiș că va lipsi și motivul absenței. Codul Muncii prevede și un număr maxim în care salariații pentru absenta de la serviciu pentru situații neprevăzute. Astfel, legislația limitează la 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic aceste absențe.
Codul muncii nu impune însă nicio limitare când vine vorba despre numărul de zile libere ce pot fi luate deodată la apariția unei situații familiale neprevăzute. Astfel, cele 10 zile libere pot fi luate toate odată sau pot fi luate separat.
Citește și: Ţările care oferă cele mai multe zile de concediu. Unii angajaţi au prin lege şi 28 de zile libere
Codul muncii nu obligă salariatul să prezinte documente prin care să demonstreze situația care a determinat solicitarea zilelor libere pentru situații de urgență familială, dar angajatorii ar putea stabili astfel de reguli prin regulamentul intern.
Zilele libere pentru situații neprevăzute sunt plătite, dar salariații trebuie să le recupereze. Recuperarea acestor zile trebuie stabilită de comun acord de către angajator și salariat.