De când cu criptomonedele, toți românii se pricep din ce în ce mai bine la a investi banii, însă mulți nu știu cum să procedeze corect, astfel încât să nu iasă în pierdere, a informat ziare.com.
Mai nou, majoritatea persoanelor consideră economiile clasice sau ținutul banilor la saltea, un lucru demodat și preferă metoda de a investi banii sau economiile și să obțină randamente cât mai bune și cât mai mari.
Citește și: Investițiile imobiliare ating un record în România! Valoarea totală se ridică la 1,26 miliarde de euro
Pentru a investi bani este un fel de roata norocului, deoarece există mai multe variante, unele mai sigure, altele mai riscante, de care depinde foarte mult de suma disponibilă.
Adrian Negrescu, consultantul economic, a prezentat românilor mai multe posibilități reale și sigure în care se poate investi, potrivite vremurilor în care trăim. Acesta merge pe investiția unor sume mari, mai exact 10.000 de euro, 50.000 euro și 100.000 de euro.
Specialistul sfătuiește doritorii care sunt dispuși să-și investească 10.000 de euro, cele mai sigure variante ar fi titlurile de stat sau depozitele bancare la termen. Aduce în discuție și varianta bursei, deoarece această cale este doar pentru cei care sunt dispuși să-și asume un risc.
„Cea mai sigură variantă, dacă ai 10.000 de euro de investit, e să te duci ori în titluri de stat unde investiția e sigură și câștigi undeva la 7-8% dobândă, ori să-i duci într-un depozit bancar la termen, unde de asemenea dobândă e de 6-7%. Dacă ai posibilitatea să riști banii respectivi, te poți duce pe bursă: ori să cumperi acțiuni la companii cu potențial, și mă refer aici în special la cele din domeniul energiei, mai cu seamă că în acest an vom vedea destul de multe fluctuații pe această piață și s-ar putea să aducă un randament foarte bun, ori să cumperi titluri ale companiilor de investiții, adică cele care emulează pachete de acțiuni și din această perspectivă să câștigi până la 12% în cele mai bune cazuri. Acestea sunt niște investiții sigure. La o inflație de 8-10% cât va fi în a doua parte a anului, s-ar putea să ieși pe plus față de inflația respectivă”, a explicat Adrian Negrescu.
Economistul mai adaugă că investițiile în criptomonede sunt o pierdere de timp și bani, fiind asemănată investiția cu jocul la cazino.
„Nu recomand în continuare investițiile în criptomonede. Sunt atât de volatile și atât de riscante din punct de vedere al lipsei reglementărilor în ceea ce privește protecția investitorilor încât să bagi niște bani în crypto e ca și cum i-ai băga la cazinou. Poți să câștigi, dar poți să și pierzi foarte ușor sumele respective, mai ales că piața criptomonedelor continuă să scadă, a ajuns să valoreze mai puțin decât compania Apple”.
Negrescu subliniază că orice investitor trebuie să-și cunoască timpul pe care este dispus să-l aloce și în cât timp are nevoie de suma respectivă.
„Atunci când ai niște bani de investit, gândește-te când vei avea nevoie de banii respectivi, este cel mai important lucru. Dacă îți pui niște bani de-o parte pentru zile negre, atunci gândește-te să accesezi niște investiții care să îți permită să scoți banii rapid, să nu stai după comisioane, să vinzi în pierdere. Dacă te gândești să pui bani de-o parte pentru pensie, atunci o altă variantă foarte bună este să investești într-un fond de pensii privat. Peste 5 milioane de români vor ieși la pensie în următorii 10-15 ani cu un câștig lunar de 300-400 de euro. Cel mai bine e să investești pentru viitor, să te gândești atunci când faci astfel de investiții și strângi bani la perspectiva ieșirii la pensie, care pentru marea majoritate a populației va reprezenta o adevărată dramă financiară”, concluzionează Adrian Negrescu.
Alte articole: Noi investiții în energia verde! Cum vor arăta panourile solare din viitor