Ninsorile abundente prognozate de meteorologi au fost cu mult sub așteptări, au anunțat autoritățile locale din Sinaia, conform ziare.com. Din acest motiv, multe dintre pârtii nu au zăpada necesară pentru a putea fi deschise în totalitate. Sunt zone în care stratul de zăpadă este bun, însă sunt zone în care omătul nu a rezistat.
După ce a nins în noaptea de marți spre miercuri, stratul de zăpadă nu este suficient pentru a deschide în condiții optime domeniul schiabil de mare altitudine. Cu toate acestea însă, autoritățile au anunțat că iau în calcul să deschidă pârtiile pentru câteva zile, dar doar pe cele din golul alpin. La cota 1400 nu este zăpadă decât pentru ”peisaj”, însă de la 1700 în sus, lucrurile se schimbă radical.
„Nu a nins conform așteptărilor, oricum nu metrul promis, dar avem suficient pentru o bază. Temperaturile au fost cu câteva grade peste cele prognozate. Acum sunt -2 grade la Cota 2000, în dezacord cu unele meteograme care prezintă temperatura undeva la -4”, se arată într-un anunț publicat pe pagina oficială de Facebook a Gondolei Sinaia.
Pe 11 ianuarie, s-a lucrat cu utilajele la Cota 2000 în condiții de ceață și vizibilitate redusă. Și astăzi, la ora scrierii articolului, conform camerelor Live, ceața este prezentă pe domeniul schiabil.
„Dacă temperaturile vor mai scădea cu câteva grade vom porni tunurile de zăpadă. Prognozele indica valori negative până luni, când urmează, din nou, încălziri”, a anunțat sursa citată.
”Nu știm încă câte și care, vom anunța mai multe detalii mâine (joi) dimineață. Stratul este la limită și nu ne așteptăm la condiții ideale. De asemenea, luăm în calul scenariul ca domeniul schiabil să poată fi deschis doar câteva zile. Weekendul acesta, de vineri începând, mai ales că vremea se anunță bună. Nu ideală dar bună”, sunt explicațiile administrației locale.
Pentru că anul acesta vorbim despre un sezonul cu totul și cu totul atipic, cu temperaturi mai mari decât normalul perioadei, nu se poate lua în calcul punerea în funcțiune a tunurilor de zăpadă. Pentru asta ar fi nevoie de condiții de îngheț, -4 grade Celsius pentru ca zăpada artificială să reziste. Momentan, la altitudini înalte, lucrurile par să se mai îndrepte.
Ai mai putea citi și: APIA 2023. Calendarul depunerii cererilor și perioada în care românii vor primi banii de la Ministerul Agriculturii
„Dacă vom deschide vineri, așa cum ne dorim, programul instalațiilor va începe de la ora 08.00 cu Gondola Sinaia, 08.30 Carp, 08.40 Soarelui/banda/Dorului/teleschiuri. Instalațiile de altitudine vor funcționa până la ora 16.30 respectiv 17.00”, este mesajul postat de Gondola Sinaia pe pagina de Facebook.
Drumul de Vară și celelalte variante până la 1400/1000 nu au strat suficient de zăpadă, astfel că deocamdată nu vor fi deschise, însă totul se poate schimba de la o zi la alta. La 1400 este zăpadă pentru peisaj. Camerele de supraveghere live au surprins, în această dimineață, mia multă zăpadă la 1760 m, însă vizibilitatea este extrem de redusă, iar zăpada este viscolită. Vezi aici LIVE cum arată pârtiile din Sinaia.
„Pe Pârtia Nouă am început să înzăpezim de trei ori până acum, de trei ori s-a topit. Nu avem condiții, deocamdată, dar imediat ce temperaturile vor permite, vom înzăpezi”, a anunțat sursa citată.
Din momentul deschiderii săniușul este interzis pe pârtiile de mare altitudine din Sinaia. Ca în fiecare an, se ia această decizie deoarece persoanele care folosesc sania ar putea fi rănite de schiorii de performanță. De aceea, pentru săniuș este recomandată baza pârtiei, acolo unde nu sunt nici șanse de accidentare.
Ai mai putea citi și: Fonduri europene 2023. Șanse mai mari pentru micii agricultori din România!