- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

În ciuda problemelor economice, românii „se bat” pe credite ipotecare. Creștere cu 20% în 2024

05 Aug, 15:34 • Bumbeneci Diana
AVBS confirmă 20% creștere a numărului de credite ipotecare comparativ cu anul precedent. Românii investesc tot mai mult în imobiliare.
În ciuda problemelor economice, românii „se bat” pe credite ipotecare. Creștere cu 20% în 2024

Românii nu se tem de problemele economice și investesc tot mai mult în apartamente și case, însă din lipsa banilor cash, o mare parte dintre cumpărători sunt nevoiți să apeleze la credite imobiliare pe termen mediu sau lung. AVBS Broker de Credite anunță o creștere a creditelor ipotecare față de anul trecut. În același timp, creditele  neperformante din portofoliul  AVBS sunt de sub 1 %.

Românii „se bat” pe credite ipotecare

AVBS Broker de Credite anunță, prin intermediul comunicatului de presă, că a acordat, în prima jumătate a anului 2024, 408 credite ipotecare, în valoare totală de 32 milioane euro. În 2023, compania a acordat 313 credite ipotecare. De asemenea, numărul de credite de nevoi personale  a crescut la 607 credite, fata de 391 acordate in 2023.

Fig. AVBS Broker de Credite- Analiza credite acordate 2023 si 2024

Ianuarie –

Iulie

Tip Credit Numar credite Valoare Totala interval 6 luni (euro ) Cea mai mare valoare creditata (euro) Crestere procentuala a creditarilor
2023 Ipotecare 313 20 mil € 450.000 €
2023 Nevoi Personale 391   4 mil €   50.000 €
2024 Ipotecare 408 32 mil € 600.000 € > 60%
2024 Nevoi Personale 607   6 mil €   50.000 € Se mentine plafonul maxim acordat de catre banci
Citește și: Decizie ANAF pentru românii care vor să cumpere un apartament sau o casă în 2024. Ce document nou trebuie să obțină
credite ipotecare
credite ipotecare

„Creşte numărul creditelor ipotecare acordate atât firmelor, cât şi persoanelor fizice, în timp ce numărul restanţierilor este aproape de zero pentru clienții AVBS. Noi verificăm cu atenție toți clienții și facem tot posibilul să ne asigurăm că aceștia vor fi buni platnici fata de banca. Acest lucru ne ajută pe toți – pe clienti, pentru că pot avea acces în continuare la cele mai bune variante de credit, pe noi, pentru că ne construim relații de business bazate pe încredere, iar băncile beneficiază de clienți de calitate.”

Perioada propice pentru investiții

Deși aparent nu se anunța un an bun pentru investiții, acest an se dovedește propice atât pentru afaceri noi cât și pentru investiții imobiliare. “Fără să existe creșteri semnificative de prețuri în piața imobiliară, suma medie pentru care am facilitat, în acest an, acordarea de credite ipotecare, a crescut de la 63000 euro la 78000 euro” (Valentin Anghel, owner AVBS Broker de Credite)

Compania de credite mai susține că veștile bune de pe piața creditelor se reflectă în situația generală a românilor, în nivelul de trai și în încrederea lor în economie și în evoluția personală. Deși anul 2023 părea să fie ultimul cu un număr mare de credite, românii au continuat să investească în locuințe, de teama că anii următori vor aduce prețuri și mai mari pe piața imobiliară.

Ai mai putea citi și: Topul orașelor unde este cel mai ușor să iei un împrumut când vrei să cumperi un apartament

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult