PSD a propus un nou amendament, prin care vrea să crească numărul românilor care dețin titlul de revoluționar la 12.000, de la 4.000. Acest lucru înseamnă că bugetul alocat indemnizațiilor pentru persoanele din această categorie ar depăși cu succes suma de 24 milioane de lei, relatează ziare.com.
PSD a propus Guvernului un nou amendament, care a fost deja semnat de doi parlamentari, care are în vedere mărirea numărului de români care poartă titlul de revoluționar. Acest lucru ar duce la creșterea bugetului alocat indemnizațiilor pentru persoanele din această categorie la peste 24 milioane de lei, având în vedere că numărul românilor care ar purta acest titlu ar ajunge la 12.000.
Amendamentul propus de PSD și semnat deja de doi parlamentari aduce multă presiune asupra banilor publici. Totul se întâmplă în contextul în care, în ultimele două săptămâni, coaliția de Guvernare s-a certat din cauza găurii din buget. Propunerea a fost semnată de către președinta Comisiei juridice din Camera Deputaților Laura Vicol (PSD) și senatorul Ion Rotaru (PSD), la Ordonanța de Urgență 95/2004, în ceea ce privește numărul românilor care vor primi statutul de „Luptător cu rol determinant în Revoluția Română” printr-o chichiță.
În prezent, perioada pentru care este recunoscut titlul de revoluționar se referă la intervalul 12 – 22 decembrie, ora 12:10, respectiv, momentul în care dictatorul Nicolae Ceaușescu a fugit cu elicopterul de pe sediul Comitetului Central. Perioada ar urma să fie înlocuită cu 14 – 25 decembrie, ziua în care dictatorul a fost judecat și împușcat. Cele trei zile care ar fi strecurate în amendament ar mări numărul „luptătorilor cu rol determinant”.
Persoanele din această categorie beneficiază de o indemnizație de 2.020 lei. Dacă numărul românilor care poartă titlul este triplat, se va simți un impact puternic asupra bugetului și banilor publici.
Statul cheltuie suma de 7 milioane de lei pentru indemnizațiile revoluționarilor. Ca urmare a aprobării amendamentului, valoarea lor ar putea depăși suma de 24 mil. lei. În același timp, statul va fi obligat să restituie retroactiv banii pe ultimii 8 ani pentru noii revoluționari.
Acest lucru se va întâmpla tocmai pentru că articolul 9 (3) din Legea 341/2004 stipulează că luptătorii cu rol determinant trebuie să încaseze indemnizațiile de la 1 ianuarie 2015. Un angajat al Secretariatului General pentru Revoluționari afirmă că nu se va mai face diferența dintre luptătorii cu rol determinant și cei care au merite deosebite. Salariatul declară că toți vor intra în aceeași categorie, dacă este aprobat amendamentul propus de PSD.
„Nu se mai face deosebirea dintre luptătorii cu merite deosebite, care erau marea masă, vreo 20.000 acum câțiva ani, și luptătorii cu rol determinant, care acum sunt în jur de 3.500- 4000, dar al căror număr va crește cu circa 8.000. Vor intra toți dacă se modifică ziua de la 22 decembrie la 25 decembrie”, spune angajatul.
Deputata Laura Vicol a declarat că nu a inițiat ea proiectul, ci doar și-a însușit amendamentele senatorului Ion Rotaru. Președinta afirmă că a insistat în mai multe rânduri să fie retrimisă propunerea la Comisia juridică. Sursa citată precizează că Marcel Ciolacu se află printre beneficiari. Tocmai de aceea, se consideră că amendamentul ar fi dat cu „dedicație pentru o singură persoană”.
Liderul PSD deține deja un certificat de „luptător remarcat pentru fapte deosebite”, însă în 2019 a făcut cerere pentru preschimbare la „luptător cu rol determinant”. De asemenea, al doilea certificat vine împreună cu venitul de 2.020 lei. Departamentul de comunicare al partidului afirmă că „Marcel Ciolacu nu a fost niciodată și nu este nici acum interesat de avantajele materiale pe care le-ar presupune această schimbare a legii”.
„Președintele PSD nu a beneficiat niciodată financiar de pe urma statutului de revoluționar. Cu excepția unui hectar de teren obținut în anii ’90 și pe care l-a vândut. Un teren într-o comună din Buzău, valorificat la prețurile de atunci, din anii ’90”, se mai arată în răspunsul oficial al partidului.
„Marcel Ciolacu este interesat de acest titlu doar ca o mândrie personală, nu pentru cei 2.000 de lei. Nici pensia specială de parlamentar nu o dorește, de aceea a demisionat de două ori înainte de încheierea legislaturii, ca să nu aibă mandat complet, fără de care nu poate avea această pensie”, mai spun consilierii președintelui social-democrat.