La momentul actual se efectuează diferite întruniri și sunt tot mai multe discuții cu privire la intrarea României în spațiul Schengen, însă un răspuns final nu a fost dat până acum. Preșidenția Consiliului Uniunii Europene este deținută de către Spania, iar Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că Româniaare nevoie și merită de un răspuns final în timpul preșidenției spaniole, asta indicând sfârșitul anului 2023, informații redate de către Agerpres.
„Nu doar că aşteptaţi această decizie, ci o şi meritaţi încă din 2011. /…/ Parlamentul (European) şi-a făcut datoria şi, dacă va trebui să mai facem ceva pentru a identifica ce mai avem de făcut, o vom face. Majorităţile există, nu e nicio problemă în ceea ce ne priveşte. Cred, aşadar, că vom reuşi să găsim o soluţie. Avem aşteptări înalte de la această preşedinţie (spaniolă a Consiliului UE, n.red.) pentru a încerca să lucreze cu colegii austrieci şi cu alţii, dacă există alte ţări unde continuă să existe întrebări şi cred că aceste întrebări îşi pot primi răspunsurile.” a declarat Roberta Metsola pentru European Newsroom.
Nu este prima dată când România dorește să intre î spațiul Schengen. Mai mult decât atât, statul român se confruntă cu această problematică încă din anul 2011. Alături de România se află, în aceeași situație, și Bulgaria, ambele fiind respinde în urma unor întruniri de anumiți membri ai Uniunii Europene. În cazul Bulgariei, Austria și Olanda sunt cele două țări membre care nu au fost de acord cu intrarea sa în spațiul Schengen, iar în cazul României, reacția negativă a venit doar din partea Austriei.
„Eram în Consiliu şi îmi amintesc fiecare Consiliu European, cu acest punct ce era prezentat de preşedintele dumneavoastră, care spunea: ‘Ceea ce merită concetăţenii mei ar trebui să obţină’. Am fost la Bucureşti la două zile după non-decizia de la Consiliul (JAI din decembrie 2022, n.red.). Nu puteam să îi privesc în ochi pe aceşti tineri. Aşadar, sper, sper, mă aştept şi sper că vom avea o decizie care să fie acceptabilă. Am vorbit cu preşedintele şi cu prim-ministrul, atât cu precedentul, cât şi cu cel actual, domnul Ciolacu, pentru a găsi o soluţie.”, a declarat Roberta Metsola.
Ursula Von Der Leyen a comunicat în plenul Parlamentului European de la Strasbourg că dorește ca Austria, cerându-i acest lucru în mod mandatoriu, să renunțe la reacția negativă și să permită intrarea imediată a României în spațiul Schengen. După cum am menționat anterior, Spania se află la conducerea Consiliului Uniunii Europene, iar Premierul Marcel Ciolacu a declarat că statul spaniol susține intrarea României în spațiul Schengen.