Importurile și exporturile de carne din România raportează cifre neașteptat. România a exportat în primele zece luni ale anului trecut carne şi preparate din carne în sumă de 457,8 milioane euro, valoare în creştere cu 35,4% comparativ cu 2021, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), informează Agerpres.
Conform INS, cele mai mari exporturi de carne s-au înregistrat în aprilie 2022, respectiv 50,9 milioane euro, iar cele mai mici în ianuarie (34,5 milioane euro). Atunci când vine vorba despre importurile de carne şi preparate din carne, acestea s-au majorat cu 31,9%, cifrându-se la 1,228 miliarde euro. Cele mai mari importuri s-au consemnat în septembrie (154 milioane euro) şi cele mai mici în ianuarie (83 milioane euro). În acest sens, la această categorie de produse s-a înregistrat, în perioada ianuarie-octombrie 2022, un deficit de 770,4 milioane.
Ai mai putea citi: Un român din Cluj a avut un șoc atunci când a primit factura la întreținere. „Să cotizez prin factura blocului înmormântarea cuiva?”
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, producătorii de carne de porc din țara noastră erau cei care lansau un semnal de alarmă și anunțau că se află la limita supravieţuirii, în contextul în care preţul de vânzare era sub costul de producţie. Cu toate acestea însă, importurile din acest sector depăşeau 80% din consumul intern, țara acceptând mai mult să importe, decât să cumpere de la români.
Fermierii au transmis încă de pa atunci că sunt afectaţi şi de vânzările necontrolate din gospodăria ţărănească, care erau la preţuri aproape duble faţă de cele ale industriei autohtone de creșterea porcinelor, iar aceste probleme se transmit și în 2023. Despre această situație a vorbit și președintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi.
„Preţurile, probabil, sunt mai mari decât anul trecut, dar să ştiţi că la ora actuală noi, fermierii, suntem la limita supravieţuirii cu preţul la care vindem, de 9,50 lei/kg carne de porc, pentru că ne costă 10,5 – 11 lei ca să producem un kilogram de carne. Pentru noi, cel mai grav lucru a fost creşterea preţurilor la materiile prime, la furaje şi cereale.
Această creştere ar fi trebuit să fie transferată în preţul final, ori acest lucru nu s-a întâmplat. Preţul furajelor a crescut cu 80%, dar ar trebui să adăugăm şi energia, combustibilii şi aşa mai departe. În realitate, noi suntem în pierdere la preţul acesta de 9,5 lei/kg. Unii supravieţuiesc, iar alţii nu„, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi.
Citește și: Câte minivacanțe în plus de la Guvern au românii în 2023. Lista completă