- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

În următorii 5 ani, Județul Constanța se va dezvolta conform unei Strategii de Dezvoltare Durabilă. Planul, o premieră pentru România.

13 Oct, 12:42 • Gabriela Andreescu
Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța pentru perioada 2021-2027, primul plan de dezvoltare unitară și integrată a județului, realizat și asumat de administrația locală în ultimii 30 de ani, a fost prezentată oficial, miercuri, 12 octombrie, în cadrul unui eveniment organizat de Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța și Consiliul Județean Constanța.
În următorii 5 ani, Județul Constanța se va dezvolta conform unei Strategii de Dezvoltare Durabilă. Planul, o premieră pentru România.

Strategia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Constanţa pentru perioada 2021 – 2027   îşi propune dezvoltarea economică, creşterea calităţii condiţiilor de locuire și dezvoltarea turismului.

Documentul prezentat miercuri seară stabilește trei mari direcții de dezvoltare durabilă a județului:
1. Dezvoltarea economică prin valorificarea potențialului local și utilizarea inovării și a noilor tehnologii;
2. creșterea calității condițiilor de locuire și reducerea disparităților dintre comunității
3. dezvoltarea turismului și a serviciilor conexe prin utilizarea inteligentă a resurselor locale.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul o serie de oficiali locali implicați în proiect:

Ana-Maria Vătămanu, președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, a declarat:

“Este prima strategie de dezvoltare durabilă a Constanței, iar acest lucru este important nu atât prin premiera pe care o marchează, ci mai ales prin natura proiectelor pe care le cuprinde. Raportându-ne la tot ceea ce se urmărește la nivel internațional, odată cu momentul septembrie 2015, când șefii statelor lumii au stabilit la New York, la întrunirea ONU, Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, avem, acum, la nivelul județului o Strategie care ne permite să reconstruim Constanța, inteligent și cu grijă pentru generațiile viitoare.”

Broșura de prezentare a Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța a fost prezentată în cadrul evenimentului
Broșura de prezentare a Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța a fost prezentată în cadrul evenimentului

La rândul său, Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, a vorbit despre implementarea acestei noi strategii în toate unitățile administrativ teritoriale ale județului.

„Lumea așteaptă de la noi soluții, lumea așteaptă de la noi anumite direcții care o să se întâmple, să spui când se întâmplă, care sunt obiectivele… Avem în această strategie 998 de proiecte, dintre care 328 de proiecte, care trebuie implementate în toate UAT-urile din județul Constanța. Vor duce la dezvoltarea turismului, la dezvoltarea economică, la dezvoltarea infrastructurii, la dezvoltarea zonei de utilități pe întreg arealul județului”, a declarat oficialul.

Te-ar putea interesa și: Din ce în ce mai mulți români își suspendă plata ratelor la credite. Băncile au primit 7.872 de solicitări până la sfârșitul lunii august

Președintele Consiliului Județean a făcut de altfel și o radiografie reală a problemelor cu care se confruntă constănțenii.

„Pe elementele de mediu suntem cel mai defrișat județ, județul nostru încă se încălzește cu lemn sau cocs, județul nostru încă mai are 200 de km de drumuri județene de pământ. În județul nostru încă mai sunt 50 de localități care nu au apă curentă, rețele care ar fi trebuit să existe acolo. Județul nostru nu are o rețea de sănătate de anvergură care ar trebui să corespundă solicitărilor. Necesitățile sunt foarte mari”, a mai spus Mihai Lupu

La evenimentul de lansare a fost prezent şi coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, Laszlo Borbely.

„Constanţa este o zonă mirifică. Ce facem cu această zonă mirifică? Cum ne închipuim o Românie, judeţul Constanţa şi zona aceasta o zonă dezvoltată durabilă. Vreau să vă spun şi vreau să vă felicit că sunteţi primul judeţ din România care are o strategie de dezvoltare durabilă până în 2027, are un plan de acţiune până în 2027 şi eu sper că vom avea posibilitatea să ne mai întâlnim să vedem cum se implementează această strategie.”

Fostul ministru al Mediului a lăudat potențialul de dezvoltare al României:

”De fapt, noi vrem să dovedim că suntem buni. Suntem buni, credeţi-mă! Avem una dintre cele mai frumoase ţări din Europa, avem oameni minunati, dar trebuie să fim mai pozitivi şi să încercăm să construim  o societate durabilă”, a subliniat el.

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult