- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Încă o lovitură pentru jocurile de noroc! Cine stabilește localitățile în care mai pot funcționa sălile de păcănele în 2024

25 Jun, 12:38 • Adrian Popovici
Un proiect de lege de la Ministerul Finanțelor stabilește că sălile de păcănele vor putea fi deschise doar dacă INS va stabili dacă o localitate are cel puțin 15.000 de locuitori. În prezent, decizia aparține primăriilor.
Încă o lovitură pentru jocurile de noroc! Cine stabilește localitățile în care mai pot funcționa sălile de păcănele în 2024

Se schimbă legea în România, iar noile reglementări vor avea un impact major asupra sălilor de păcănele din localitățile mici. Ministerul Finanțelor a pus recent în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care interzice funcționarea sălilor de jocuri de noroc în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Aceasta măsură vine ca răspuns la preocupările legate de dependența de jocuri de noroc și efectele negative asupra comunităților mici, notează Capital.ro.

Conform noii legislații propuse, Institutul Național de Statistică (INS) va avea responsabilitatea de a verifica dacă o localitate are peste 15.000 de locuitori, înainte ca o sală de jocuri de noroc să poată funcționa. Până acum, această verificare era făcută de primăriile locale prin eliberarea unei adeverințe care atesta populația localității. Această metodă a dus la numeroase abuzuri, primarii obținând adeverințe false care permiteau funcționarea sălilor de păcănele în localitățile mici, unde impactul negativ asupra comunității este considerabil mai mare.

Noua reglementare stipulează că oficiul național pentru jocuri de noroc va fi obligat să verifice bazele de date ale INS pentru a se asigura că sunt îndeplinite condițiile necesare. În cazul în care o localitate are sub 15.000 de locuitori, oficiul va dispune sistarea activității sălilor de jocuri de noroc în termen de trei zile lucrătoare.

Mai mult, firmele care au săli de păcănele vor avea obligația de a sista din proprie inițiativă activitatea în cazul în care datele actualizate ale INS arată că localitatea nu îndeplinește criteriul populației, informând oficiul pentru jocuri de noroc în cel mult 48 de ore de la întreruperea activității.

Păcănele
Păcănele

Te-ar putea interesa și: Decizia care va afecta toți românii din sate și orașele mici. Legea „păcănelelor” îi trimite după gratii pe cei care nu respectă noile reguli

Cum s-a schimbat legea care reglementează păcănelele?

Această schimbare legislativă vine cu provocări suplimentare pentru operatorii de păcănele, care vor trebui să suporte costuri suplimentare pentru relocarea sălilor în localități mai mari și pentru depunerea unui nou dosar de autorizare. Totuși, se speră că măsura va reduce accesul tinerilor și al altor grupuri vulnerabile la aceste forme de jocuri de noroc, care pot duce la dependență și probleme psihologice severe.

În România, dependența păcănele și alte  jocuri de noroc a devenit o problemă serioasă, afectând în mod negativ numeroase persoane care au suferit pierderi financiare importante și probleme de sănătate mintală, inclusiv depresie și suicid. Sălile de păcănele din localitățile mici au fost considerate de mult timp un pericol real pentru comunitate, atrăgând în special tinerii cu promisiuni iluzorii de câștiguri rapide.

Parlamentarii au promis eliminarea sălilor de păcănele din localitățile mici, dar au recunoscut că legea adoptată anterior avea deficiențe. Prin introducerea noii reglementări, se speră la o aplicare mai riguroasă și eficientă a legii, protejând astfel comunitățile vulnerabile și reducând impactul negativ al jocurilor de noroc.

Citește și: Legea păcănelelor, plină de greșeli, acuză experții. Cricicile aduse de un profesor de economie de la Universitatea Babeș-Bolyai