Aderarea României la spațiul Schengen nu va fi pe ordinea de zi a ședinței JAI de la începutul lunii decembrie, susțin surse guvernamentale, conform informațiilor transmise de știripesurse.ro.
Votul în ceea ce privește aderarea nu va fi în întâlnirea programată pe 4 și 5 decembrie. Sursele confirmă informația și spun că Olanda, care încă nu a format un guvern în urma alegerilor recente, este tot împotriva Bulgariei.
De aceea, partea româna a convenit cu partenerii europeni ca problema să rămână în suspensie. Ulterior, reprezentanții României vor cere organizarea unui consiliu extraordinar, mai spun sursele.
Acesta ar putea avea loc până pe 20 decembrie iar în cadrul întâlnirii România ar putea solicita o aderare la Schengen în doi pași, prima dată pentru transportul aerian și apoi pentru transportul terestru.
Te-ar mai putea interesa și: Marcel Ciolacu anunță o premieră în România. „România are un grad de absorbție a fondurilor europene de 90%”
Raportul a fost realizat de eurodeputatul Victor Negrescu și cuprinde elemente cheie pentru aderarea României la spațiul Schengen. Acesta a fost aprobat în Comisia pentru Afaceri Constituționale din PE. Documentul face referire la o serie de mecanisme pentru invalidarea veto-urilor care nu se bazează pe tratatele europene.
„Raportul ce are ca obiect procedurile legislative speciale la nivel european, ce cuprinde elemente cheie pentru aderarea României la spațiul Schengen, a fost aprobat, cu o largă majoritate, în Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European. Raportul prevede condiționarea votului din Consiliu de prezentarea argumentelor legale și include mecanisme pentru invalidarea veto-urilor care nu se bazează pe tratatele europene”, anunță Victor Negrescu.
Europarlamentarul PSD a explicat că, în cadrul raportului, se pune mare accent pe faptul că blocarea deciziilor europene la nivelul Consiliului UE pe rațiuni pur politice este regretabilă și cere Comisiei Europene revizuirea Acordului interinstituțional pentru o mai bună legiferare în vederea restabilirii echilibrului instituțional și cooperării sincere în cazul procedurilor legislative speciale, acordând o atenție sporită justificărilor legale ale veto-ului din Consiliu și posibilității invalidării acestuia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Citește mai mult aici: Moment istoric pentru România. Parlamentul European a adoptat un raport cheie pentru aderarea la Schengen