Economia globală este la pământ. Se îndreaptă cu pași repezi spre cea mai slabă perioadă înregistrată din 1990 și până în prezent. Factorii distructivi care au dus aici au fost majorările ratelor la bancă și invazia rușilor în Ucraina, a avertizat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, conform The Guardian.
Vezi și: O nouă criză economică? Încep inspecții masive la bănci
„Acest lucru face și mai dificilă sarcina de a reduce sărăcia, de a vindeca rănile economice provocate de criza COVID și de a crea oportunități mai bune pentru toată lumea”, de declarat Kristalina Georgieva.
Directorul general a mai spus că creșterea economică la nivel global va putea rămâne stabilă aproximativ 3% în următorii cinci ani, apoi posibil să aibă loc o revenire a economiei.
După pandemia de COVID-19 în 2021, economia a avut o revenire parțială, însă în 2022, creșterea economică s-a prăbușit la jumătate, ajungând de la 6,1% la 3,4%.
„Mai întâi a fost COVID, apoi invazia Rusiei în Ucraina. (…) Până acum s-a dovedit că am fost buni cățărători. Dar drumul care urmează, cel către o creștere robustă, este dificil și neclar, iar frânghiile care ne țin împreună ar putea să fie mai slăbite acum decât au fost în urmă cu câțiva ani”, a spus Georgieva.
Mai nou, din cauza inflației, a creșterii ratelor și a tensiunilor geopolitice, creșterea ar putea fi sub 3% în 2023 și va rămâne la fel de scăzută pentru următorii ani, a declarat șefa FMI.
90% dintre economiile avansate vor înregistra un declin în creșterea economică în acest an, iar SUA și țările din Zona Euro sunt cele mai afectate de creșterea dobânzilor, astfel șefa FMI trage un semnal de alarmă și sfătuiește instituțiile bancare să nu relaxeze dobânzile cheie, pentru că acest lucru ar permite instabilitatea financiară.
Declarațiile au fost făcute înaintea unui summit care va fi organizat la Washington, între 10 și 16 aprilie, unde vor participa reprezentanți ai FMI, ai Băncii Mondiale și miniștri de Finanțe și Economie din toată lumea. Aceștia vor discuta perspectivele economice globale și programele de eradicare a sărăciei și a dezvoltării economice.
Alte articole: În plină criză economică, românii nu fac rabat de la afaceri. ONRC anunță o creștere a numărului de firme noi