- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Încă o ruptură cu firmele austriece: Fondul Proprietatea își vinde toate acțiunile la OMV Petrom prin plasament privat accelerat. Valoarea participației: 167 milioane euro

13 Dec, 23:13 • Gabriela Andreescu
Fondul Proprietatea (FP), care deține aproape 3% din acțiunile Petrom, a anunțat că își va lichida participația, printr-un plasament privat care va fi demarat imediat. Anunțul a fost publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB).
Încă o ruptură cu firmele austriece: Fondul Proprietatea își vinde toate acțiunile la OMV Petrom prin plasament privat accelerat. Valoarea participației: 167 milioane euro

Conform informațiilor de pe site-ul companiei Petrom, OMV Aktiengesellschaft deține un procent de 51,157% din acționariat, iar statul român un procent de numai 20,698%. Restul de 28,145% este deținut de persoane fizice și juridice care au investit în companie prin intermediul bursei, din care Fondul Proprietatea un procent de 3%. Acest procent este acum scos la vânzare.

Fondul Proprietatea își vinde întreaga participație la OMV Petrom, în valoare de 825 milioane lei

„Franklin Templeton International Services S.À R.L., în calitate de administrator de fond de investiții alternative și administrator unic (“FTIS”) al Fondul Proprietatea S.A (“Fondul”/“Fondul Proprietatea”), anunță demararea unei oferte de plasament privat accelerat privind intreaga sa participație, reprezentând 1.777.067.726 acţiuni ordinare, deținute de Fond la OMV Petrom S.A. („Petrom” / “Societatea”) („Tranzacția”). Procesul de plasament va fi demarat imediat”, se arată în document.

Erste Group Bank AG si SSIF Swiss Capital S.A. vor actiona in calitate de Joint Global Coordinators si Joint Bookrunners, iar Banca Comerciala Romana S.A. si Auerbach Grayson and Company LLC vor actiona in calitate de Joint Bookrunners in cadrul Tranzactiei („Partile care actioneaza in calitate de Bookrunner”), mai informează administratorul Fondului Proprietatea în comunicat.

Citește și: Iohannis a promulgat legea! Prețurile la energie au fost plafonate! Vom plăti 1,3 lei/kWh indiferent de nivelul de consum

Fondul Proprietatea a anunțat că își vinde întreaga participație la OMV Petrom
Fondul Proprietatea a anunțat că își vinde întreaga participație la OMV Petrom

Sub rezerva plasării tuturor actiunilor Petrom in plasamentul privat accelerat si a decontarii aferente a Tranzactiei, Fondul nu va mai detine actiuni la Petrom.

În urma tranzacției, Petrom nu va încasa nicio sumă de bani.

Grupul OMV Petrom a înregistrat în primele nouă luni ale anului în curs un profit net de 9,156 miliarde lei, de peste cinci ori mai mare faţă de cel raportat în perioada similară a anului trecut, de 1,676 miliarde lei, pe fondul preţurilor ridicate la ţiţei şi gaze naturale, potrivit rezultatelor financiare la nouă luni, citate de Economica.net.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Fondului Proprietatea, Compania Naţională de Petrol Petrom SA Bucureşti (Petrom) a fost înfiinţată la data de 1 noiembrie 1997, pe baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 49/15.09.1997.

OMV a achiziţionat direct o participaţie de 33,34% în Petrom la un preţ pe acţiune de 0,0525 EUR; Ulterior, compania austriacă şi-a majorat participaţia cu 17,66%, printr-o majorare de capital.  În  total, OMV a plătit 1,5 miliarde EUR pentru 51% din Petrom.

În 2004, după ce a fost achiziţionată de societatea austriacă OMV, SNP Petrom şi-a schimbat denumirea în Petrom SA. De la 1 ianuarie 2010, societatea se numeşte OMV Petrom S.A.

Conform Legii nr. 247/2005, Ministerul Economiei a contribuit cu un pachet de 10% din acţiunile Petrom la capitalul social al Fondului Proprietatea. În continuare, ca urmare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 81/2007, un pachet suplimentar de 10,223% din acţiunile Petrom a fost transferat de la Minister în portofoliul Fondului Proprietatea.

Citește și: Maia Sandu spune că, fără sprijinul României, Moldova nu va mai fi parte a lumii libere : „Nu văd cum ne-am descurca fără sprijinul Bucureștiului”

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci