Conform informațiilor de pe site-ul companiei Petrom, OMV Aktiengesellschaft deține un procent de 51,157% din acționariat, iar statul român un procent de numai 20,698%. Restul de 28,145% este deținut de persoane fizice și juridice care au investit în companie prin intermediul bursei, din care Fondul Proprietatea un procent de 3%. Acest procent este acum scos la vânzare.
„Franklin Templeton International Services S.À R.L., în calitate de administrator de fond de investiții alternative și administrator unic (“FTIS”) al Fondul Proprietatea S.A (“Fondul”/“Fondul Proprietatea”), anunță demararea unei oferte de plasament privat accelerat privind intreaga sa participație, reprezentând 1.777.067.726 acţiuni ordinare, deținute de Fond la OMV Petrom S.A. („Petrom” / “Societatea”) („Tranzacția”). Procesul de plasament va fi demarat imediat”, se arată în document.
Erste Group Bank AG si SSIF Swiss Capital S.A. vor actiona in calitate de Joint Global Coordinators si Joint Bookrunners, iar Banca Comerciala Romana S.A. si Auerbach Grayson and Company LLC vor actiona in calitate de Joint Bookrunners in cadrul Tranzactiei („Partile care actioneaza in calitate de Bookrunner”), mai informează administratorul Fondului Proprietatea în comunicat.
Sub rezerva plasării tuturor actiunilor Petrom in plasamentul privat accelerat si a decontarii aferente a Tranzactiei, Fondul nu va mai detine actiuni la Petrom.
În urma tranzacției, Petrom nu va încasa nicio sumă de bani.
Grupul OMV Petrom a înregistrat în primele nouă luni ale anului în curs un profit net de 9,156 miliarde lei, de peste cinci ori mai mare faţă de cel raportat în perioada similară a anului trecut, de 1,676 miliarde lei, pe fondul preţurilor ridicate la ţiţei şi gaze naturale, potrivit rezultatelor financiare la nouă luni, citate de Economica.net.
Potrivit datelor publicate pe site-ul Fondului Proprietatea, Compania Naţională de Petrol Petrom SA Bucureşti (Petrom) a fost înfiinţată la data de 1 noiembrie 1997, pe baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 49/15.09.1997.
OMV a achiziţionat direct o participaţie de 33,34% în Petrom la un preţ pe acţiune de 0,0525 EUR; Ulterior, compania austriacă şi-a majorat participaţia cu 17,66%, printr-o majorare de capital. În total, OMV a plătit 1,5 miliarde EUR pentru 51% din Petrom.
În 2004, după ce a fost achiziţionată de societatea austriacă OMV, SNP Petrom şi-a schimbat denumirea în Petrom SA. De la 1 ianuarie 2010, societatea se numeşte OMV Petrom S.A.
Conform Legii nr. 247/2005, Ministerul Economiei a contribuit cu un pachet de 10% din acţiunile Petrom la capitalul social al Fondului Proprietatea. În continuare, ca urmare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 81/2007, un pachet suplimentar de 10,223% din acţiunile Petrom a fost transferat de la Minister în portofoliul Fondului Proprietatea.