Disparităţile între statele membre UE s-au menţinut în 2020, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel naţional, cu o pierdere de 35,7% din veniturile din TVA, urmată de Malta (24,1%) şi Italia (20,8%). Cele mai mici deficite au fost înregistrate în Finlanda (1,3%), Estonia (1,8%) şi Suedia (2%).
În termeni absoluţi, în 2020 cele mai mari deficite de încasare a TVA au fost înregistrate în Italia (26 miliarde euro), Franţa (14 miliarde euro), Germania (11 miliarde euro) şi România (7,421 miliarde de euro), scrie Agerpres.
În contextul cifrelor pentru 2020 la nivelul UE, suma de 93 de miliarde de euro reprezintă venituri pierdute din: fraudă şi evaziune în materie de TVA, practici de optimizare şi evitare a TVA-ului, falimente şi insolvenţe financiare, greşeli de calcul şi erori administrative.
În timp ce unele pierderi de venituri sunt imposibil de evitat, acţiunile decisive şi răspunsurile politice direcţionate ar putea face o diferenţă reală, în special atunci când vine vorba de neîndeplinirea obligaţii, se arată în raport.