Seceta a afectat grav culturile din întreaga lume, iar alimentele de bază sunt primele care au de suferit atunci când vine vorba despre creșteri de preț. Spre exemplu, uleiul de floarea soarelui anul acesta, astfel că țara noastră are cea mai mică producție, din ultimii 15 ani. Alături de Bulgaria, țara noastră a fost cea mai afectată de lipsa precipitațiilor, iar asta se vede cel mai bine în cifre. Culturile distruse însumează o suprafață de 2 milioane de hecatre.
În toate țările din spațiul european sunt probleme cu majorările de preț. Cele 27 de state europene vor avea o producţie totală de 8,9 milioane de tone de ulei, cu 10% mai puţin decât recoltele de anul trecut, arată o analiză a celor de la Strategie Grains, potrivit Antena 3.
„Recoltele mici se reflectă în creșterile prețurilor, astfel că, în Portul Constanța, tona de floarea soarelui s-a scumpit cu 5%, în ultimele trei săptămâni, ajungând la prețul de 480 de dolari. În comparație cu anul trecut, prețul este cu 30% mai mare. Scumpirile ar putea fi mult mai mari și din cauză că producția din Bulgaria ar fi suferit chiar mai mult decât producția românească”, anunță sursa citată.
Citește și: Se confirmă noi majorări la alimente în această toamnă. Lista scumpirilor
„Foamea pentru ulei de procesare este foarte mare. Prețurile pe Marea Neagră au explodat datorită cererii din Bulgaria. Fabricile de ulei din România nu prevăd o creștere mai mare de 3% la ulei, dar asta nu înseamnă că această creștere nu va fi din ce în ce mai mare, în măsura în care multă floare se scurge în Bulgaria. La raftul din România a apărut o cantitate tot mai mare din Bulgaria”, a declarat Viorel Marin, președinte Asociația Morarilor, pentru Antena 3.
Se pare că majorările de preț nu vor fi simțite doar de producătorii de produse derivate din floarea soarelui, ci și de consumatori. Prețul unei sticle de ulei va crește în următoarea perioadă, spun economiștii.
„Cu siguranță vom vedea o creștere de preț la raft, pentru că asta se întâmplă când oferta are de suferit. În general, când apare o problemă de ofertă, aceste creșteri se pot situa la 20-30%, mai ales în perioada de vârf, în iarnă, când consumăm mai mult ulei, dar și când problemele de transport ajung la un cost maxim”, a declarat Cristian Păun, profesor economie, pentru Antena 3.
Și culturile de porumb, grâu și rapiță au avut de suferit.
Vezi și: Românii care pierd dreptul la cardurile de alimente. Lista celor care nu mai primesc 250 de lei