Pentru a menține un preț de facturare al gigacaloriei pentru populație mai mic decât costurile reale de operare a acestor sisteme, primăriile subvenționează încălzirea centralizată din bugetele locale.
Așasar, a fost luată în considerare prelungirea până la data de 30 iunie 2028 a schemei de ajutor de stat în baza căreia autoritățile locare pot acorda astfel de subvenții. Altfel, schema ar urma să expire la finalul acestei luni, întrucât precendenta prelungire a fost aprobată în vara anului 2021, potrivit profit.ro.
Citește și: Obligația de a monta repartitoare ar putea fi amânată! Când vor trebui românii să le monteze
Se estimează că valoarea totală a sunbvențiilor pentru încălzirea centralizată acordate în perioada 1 iulie 2023 – 30 iunie 2028 este de 4,75 miliarde de lei.
Subvențiile sunt acordate în baza unei ordonanțe de Guvern din 2006, care prevede că, în cazul în care autoritățile administrației publice locale aprobă prețuri locale ale energiei termice facturate populației mai mici decât prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației, acestea asigură din bugetele locale sumele necesare acoperirii diferenței.
Citește și: Cum s-ar modifica facturile românilor dacă autoritățile ar renunța la prețurile plafonate
Conform Ordonanței, în situația în care primăriile nu cuprind în bugetul local aceste sume sau nu efectuează plata acestor sume către furnizorii de energie termică conform programului aprobat prin buget, furnizorii de energie termică trebuie să sesizeze Ministerul Asministrației și Internelor, iar, în baza ordinului comun al ministrului, Direcțiile Generale de Finanțe Publice alocă bugetelor locale cotele defalcate din impozitul pe venit, cuvenite potrivit legii, numai prin plata obligațiilor către furnizorii de energie termică, până la lichidarea obligațiilor.