Începând de astăzi, 1 august, românii vor găsi mai multe alimente la un preț redus în magazine. Cu toate acestea, se pare că nu toți oamenii se vor bucura de un coș de cumpărături mai ieftin: în multe zone din țară nu există supermarketuri, mai ales dacă vorbim despre mediul rural, informează cancan.ro.
Mult așteptatele ieftiniri la alimentele de bază intră în vigoare astăzi. Deși, teoretic, toți românii ar trebui să scoată mai puțini bani din buzunare la casa de marcat, se pare că situația nu va fi aceeași pentru toți.
Cei din mediul rural sunt clar dezavantajați, având în vedere că în multe locuri nu există supermarketuri. În special în zonele rurale, oamenii merg să-și facă cumpărăturile în magazinele sătești.
Te-ar putea interesa și: Vești bune pentru români! Olimpiada prețurilor mici la alimente a început. Unde se găsesc produse mai ieftine și cu 50%
Tocmai pentru că ieftinirile vizează lanțurile de supermarketuri și hipermarketuri, consumatorii care nu au acces la astfel de magazine nu vor beneficia de noile tarife. Așadar, pentru a se asigura că plătesc un preț redus la alimentele de bază, românii trebuie să se asigure că merg în marile magazine. În caz contrar, riscă să ajungă la casă și să plătească tariful integral pentru produsele respective.
„Începând de mâine, românii ar trebui, ca pe lângă lista de cumpărături, să meargă la supermarket și cu lista de produse „ieftine”.
Oamenii trebuie să meargă doar în marile rețele de hipermarketuri pentru că decizia se aplică doar acolo, adică pe mai puțin de jumătate din suprafața României. În mediul rural nu sunt rețele de hipermarketuri atât de bine dezvoltate. Această ordonanță se aplică doar în supermarketuri.
Negocierea s-a făcut doar cu marile rețele. Oamenii trebuie să își ia mai mult timp la dispoziție pentru a citi fiecare etichetă, fiecare produs, să vadă că se înscrie în ceea ce și-a propus Guvernul – că oule sunt M, că făină este albă de grâu „000” 1 kg etc. Vom vedea, de asemenea, dacă se găsesc acele produse, dacă pot fi cumpărate la orice supermarket din România.
Nu îmi doresc deloc să înceapă acea nebunie în care pensionarii să se urce în mijloace de transport, să meargă dintr-un magazin în altul pentru a căuta produsele, pe caniculă.
N-aș vrea să se întâmple așa ceva și sper ca Guvernul a luat măsurile necesare pentru a nu vedea o astfel de nebunie”, a declarat analistul DC Business Elena Cristian.
Un alt detaliu pe care românii nu trebuie să-l scape din vedere dacă vor alimente mai ieftine se referă la faptul că produsele pe care le pun în coș trebuie să corespundă celor aflate pe lista Guvernului. În caz contrar, oamenii riscă să cumpere produse mai scumpe și să scoată mai mulți bani din buzunare la casa de marcat.
„Vă dați seama cât trebuie să stai în magazin pentru a studia fiecare etichetă?
Te uiți pe lista ta de cumpărături cu produsele care, teoretic, vor fi mai ieftine și apoi te uiți pe etichete pentru că orice virgulă poate schimba „nota de plată” la final.
Această ordonanță nu a fost făcută bine. Nu sunt cârcotașă, dar am văzut că nu a produs efecte favorabile nicăieri pentru populație. Situația din Franța nu are nicio legătură cu România, iar eu nu cred că, de mâine, românii vor mânca mai ieftin”, a mai spus Elena Cristian.
Citește și despre următorul subiect: Ce cumpără românii de pe eMAG. Lista produselor pentru care oamenii au cheltuit, în medie, 259 lei pe lună