Ucraina și România încep negocierile în criza cerealelor. Primele informații arată că MAE se implică în această situație și solicită un acord de suspendare temporară a exporturilor, relatează digi24.ro.
În urmă cu puțin timp, MAE a confirmat că solicită deschiderea dialogului diplomatic cu Ucraina, în privința unui acord de suspendare temporară a exporturilor de cereale pe piața românească. Concret, Bogdan Aurescu are în vedere modelul aplicat deja în Polonia. Totodată, pe parcursul zilei de astăzi, Petre Daea va discuta oficial despre acest subiect, alături de omologul ucrainean și cel polonez.
„Ministrul Agriculturii din România este pregătit să abordeze acest subiect cu omologul său ucrainean, imediat după parcurgerea protocoalelor diplomatice dintre ministerele de externe dintre cele două țări”, transmite PSD.
Social-democrații au precizat că își exprimă încrederea față de MAE, în ceea ce privește activarea măsurii de salvgardare accelerată, mai exact, suspendarea temporară a scutirii de taxe pentru produsele ucrainene în țările membre care sunt grav afectate de cerealele din Ucraina. Pe data de 19 aprilie 2023, va avea loc marea reuniune a „Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre de pe lângă Uniunea Europeană” (COREPER), acolo unde MAE și Reprezentanța Permanentă a României vor susține inițiativa lui Petre Daea.
Citește și: Marcel Boloș, noi anunțuri despre ajutoarele fermierilor. Oficial, se cere taxarea cerealelor din Ucraina
„În acest context, PSD își exprimă încrederea că Ministerul Afacerilor Externe și Reprezentanța Permanentă a României de pe lângă Uniunea Europeană vor susține, în cadrul reuniunii din 19 aprilie 2023 a „Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre de pe lângă Uniunea Europeană” (COREPER), propunerea înaintată de Ministerul Agriculturii din România în privința activării măsurii de salvgardare accelerată, respectiv suspendarea temporară a scutirii de taxe pentru produsele ucrainene în statele membre afectate grav de exportul de cereale din Ucraina, fără însă a se limita culoarele de tranzit către alte țări”, transmite PSD.
La rândul lui, Petre Daea a confirmat că pe parcursul zilei de astăzi va fi în dialog cu toți miniștrii din zona afectată de cerealele din Ucraina. Ministrul Agriculturii a precizat că au fost făcute toate demersurile, dar mai mult decât atât, că reprezentanții trebuie să fie atenți în exprimarea doleanțelor.
„Mâine sunt în dialog direct cu toți miniștrii din zona aceasta afectată a cerealelor din Ucraina pentru a închega o misiune comună.
Am facut toate demersurile, știu de scrisoare din 7 aprilie. Deocamdată nu există niciun model, avem doar o solicitare, modelul polonez are și o cotă electorală, motiv pentru care trebuie să fim foarte atenți în compunerea doleanțelor noastre”, a declarat ieri Daea.
„Noi ne gândim să oprim importurile pentru o perioada determinată de timp, pentru că trebuie să golim magaziile, ca să ne pregătim pentru noua recoltă”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Bogdan Aurescu a discutat pe parcursul acestei săptămâni cu omologul său ucrainean, Dmitro Kubela, despre problema cerealelor ucrainene. Acest lucru s-a întâmplat după ce PSD a cerut MAE să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina, în ceea ce privește suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească. Kuleba a fost de acord ca ministerele Agriculturii din cele două țări să aibă o dezbatere directă.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Nicolae Ciucă cere reintroducerea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina. Măsurile prezentate de premier pentru a reduce dezechilibrele din piață