Noi informații despre pensiile speciale. Marcel Boloș și Marius Budăi vor merge împreună la Bruxelles pentru a începe negocierile din PNRR, spune stiripesurse.ro. Ministrul Investițiilor și Proiectelor europene și ministrul Muncii vor să afle care sunt cerințele suplimentare ale Comisiei Europene.
Sâmbătă seară, Marcel Boloș a declarat la Antena 3 că va merge împreună cu Marius Budăi la Bruxelles, pentru a negocia pensiile speciale. Întâlnirea va avea loc marți, alături de Comisia Europeană. Reprezentanții vor merge la Bruxelles pentru a afla care sunt cerințele suplimentare pe care trebuie să le îndeplinească România, mai ales pentru ceea ce înseamnă cererea de plată cu numărul 3, acolo unde este inclusă reforma pensiilor speciale, dar și a guvernanței corporațiilor de stat.
În continuare, Marcel Boloș precizează că trebuie pus în aplicare jalonul, iar toate acestea reprezintă piese grele pentru încasarea banilor din cererea de plată cu numărul 3. Tocmai de aceea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene spune că pașii necesită un efort comun guvernamental și că va forma o echipă cu Budăi.
Citește și: Bani din PNRR pentru muniție. Motivul pentru care România ar trebuie să ia această decizie
„Suntem o echipă guvernamentală și trebuie să mergem împreună și participăm împreună, vă confirm acest lucru.
Marți avem întâlnirea cu Comisia Europeană pentru a relua practic discuțiile pe tema pensiilor speciale și a vedea care sunt solicitările suplimentare pe care Comisia le are, mai ales pentru ceea ce înseamnă cererea de plată numărul 3, unde avem reforma pensiilor speciale, reforma guvernanței corporațiilor de stat. Avem de pus în aplicare jalonul cu ceea ce înseamnă decarbonizarea.
Deci toate acestea sunt piese grele pentru ceea ce înseamnă încasarea banilor pentru cererea de plată numărul 3 și care necesită un efort comun guvernamental”, a spus, sâmbătă seara, la Antena 3, ministrul Marcel Boloș.
Marcel Boloș a mai adăugat că rolul lui este acela de a asigura predictibilitate. Ministrul menționează că unele criterii pentru reforme nu sunt deloc ușoare, ba mai mult decât atât, sunt dure pentru România și presupun o restructurare completă a sistemului de cheltuieli publice, în care sunt incluse bugete importante.
„Criteriile, mai ales pentru reforme, nu sunt deloc ușoare.
Sunt chiar dure pentru România și care presupun o restructurare a sistemului de cheltuieli publice pe care îl are România și care în spate au bugete importante și fonduri alocate din bugetul de stat”, a mai spus Boloș, potrivit Mediafax.
Negocierea nu va fi deloc una ușoară pentru Boloș și Budăi. Întrebat ce și-a propus înainte de a pleca la Bruxelles, ministrul Investițiilor a răsuns: „Avem simulările făcute pe ceea ce înseamnă evoluția ulterioară a volumului de cheltuieli generată de sistemul de pensii general, cât și evoluția PIB pe perioada celor 50 de ani de zile pe care îi avem în conținutul jalonului ca și perioadă de constrângere și sigur, misiunea noastră este ca să convingem Comisia ca acest indicator să fie înlocuit tot cu unul de disciplină financiară, dar care să nu limiteze aceste cheltuieli, încât Guvernul să aibă posibilitatea de a lua decizii privind ajustarea pensiilor sau majora chiar, fără ca să fie ținut de ponderea aceasta pe care am menționat-o de 9,4 la sută din PIB pe o perioadă de 50 de ani de zile”.
Citește și despre: Ce se întâmplă cu banii din PNRR. Termenul limită pentru schimbarea planului a fost depășit. România începe negocierile cu Comisia Europeană