Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că începe campania oficială de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2024 la începutul lunii aprilie. Campania APIA a fost amânată cu o lună, pentru a se putea finaliza mai repede plățile restante din 2023, iar acum s-au rezolvat problemele din cadrul instituției.
Ai putea citi azi și: Finanțare de 70.000 de euro pentru o categorie de români. Cine poate primi GRATIS banii
Potrivit informațiilor pe surse de la acest moment, în cursul săptămânii viitoare urmează să fie deschis accesul fermierilor în aplicația IPA Online, iar de la începutul lunii aprilie se va demara depunerea efectivă a cererilor de plată.
”Vreau să mai spunem o informație care a fost speculată, dar acum o știm cu siguranță: campania APIA 2024 va începe în data de 4 aprilie. Deci fermieri pot depune cererile unice de plată începând din 4 aprilie, până pe data de 7 iunie.
De săptămâna viitoare, aplicația IPA Online poate fi accesată de către fermieri, pentru a-și creiona parcelele, pentru a nu exista riscul de suprasolicitare într-o anumită perioadă. Din experiența celor de la APIA, cam toată lumea vine să aplice în ultimele două săptămâni și atunci există riscul ca softul să cadă. Deci, de săptămâna viitoare, fermierii pot să-și creioneze parcelele în IPA Online”, a precizat Ion Păunel, fondatorul Uniunii Salvăm Țăranul Român, pentru AGRO TV.
Ce este IPA online?
„IPA Online este un program informatic gratuit care îţi permite să completezi electronic Cererea unică de plată din cadrul cererii de sprijin pentru Schema de Plată Unică pe Suprafaţă. Aplicaţia poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploataţiei, la primărie, la centrul APIAetc. IPA Online îţi pune la dispoziţie lista parcelelor pentru care ai solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafeţele determinate în urma controalelor realizate de specialiştii Agenţiei, precum şi schiţa parcelelor agricole.
Pentru fiecare parcelă în parte, poţi modifica, corecta sau completa datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață și cultură, şi, de asemenea, schiţa parcelei. Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrii şi, dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, va afişa o avertizare, ajutându-te astfel să completezi corect Cererea unică de plată.
De asemenea, poţi stabili datele finale pe parcursul mai multor zile, aşa încât, dacă ai nevoie de verificări, poţi să întrerupi lucrul cu aplicaţia şi apoi să îl reiei, având păstrate datele completate anterior. Astfel, te poţi deplasa pe teren sau poţi solicita sprijin pentru identificarea corectă a parcelei şi completarea suprafeţei acesteia”, mai anunță instituția.
Poți citi și: Românii care nu mai pot ieși la pensie fără penalizare. „Au o penalitate de maximum 30%”