Angajații din zeci de case județene de pensii vor organiza, joi, 26 octombrie, proteste spontane, declarându-se nemulțimiți că nu le-au mai crescut salariile de mai bine de 7 ani și că acestea sunt sub nivelul celor din casa națională de pensii, conform informațiilor oferite de G4Media.
Astfel, angajații din casele județene solicită să beneficieze și ei de aceleași salarii cu cele din instituția centrală pentru funcții similare.
Potrivit sursei citate anterior, aceștia invocă faptul că, la Ministerul Finanțelor, Marcel Boloș a reușit să aprobe ca salariile din teritoriu să fie crescute la nivelul celor de la nivel central.
În urmă cu trei săptămâni, un proiect de ordonanță de urgență stabilea faptul că salariile angajaților din Ministerul Finanțelor, din ANAF și din Autoritatea Vamală Română să fie stabilite prin ordin de ministru, prin derogare de la legea salarizării. Așadar, a fost deschisă posibilitatea majorării salariilor angajaților din instituțiile respective.
Te-ar putea interesa și: Ei sunt românii care vor primi peste 4500 de lei salariu, începând cu 1 noiembrie. Anunțul făcut de Ministerul Muncii
De altfel, angajații din instituție au protestat în această vară, conform Hot News, exact din acest motiv. Ei susțineau că au ajuns să fie salariații bugetari cu cele mai mici venituri. Chiar s-a ajuns ca în interiorul ministerului, două persoane care fac aceeași muncă, grad și gradație să aibă salarii diferite, de la o localitate la alta.
Ministerul Finanțelor a manifestat intenția de a stabili o structură de specialitate pentru monitorizarea indicatorilor rezultați din execuția bugetară, precum și a altor date și informații, așa cum indică un proiect al instituției.
Așadar, monitorizarea indicatorilor rezultați din execuția bugetară și alte date și informații gestionate de Ministerul Finanțelor la ordonatorii de credite se va realiza începând cu data de 1 iulie 2024.
Structura nou înființată, ori de câte ori sunt sesizate depășiri cu peste 20% față de costul mediu al achizițiilor de produse/servicii/echipamente și/sau execuție de lucrări sau costul mediu al cheltuielilor curente și de capital aferente unor instituții publice similare, după caz, sesizează structura de inspecție economico-financiară din cadrul Ministerului Finanțelor, potrivit sursei.