- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Începe echinocțiul de toamnă. Ce tradiții există în această perioadă importantă din an

20 Sep, 13:09 • Amarie Giorgiana
Pe data de 22 septembrie are loc echinocțiul de toamnă. În această perioadă, există mai multe tradiții. Conform unora dintre ele, este bine să se mănânce pâine înainte de a ieși din casă.
Începe echinocțiul de toamnă. Ce tradiții există în această perioadă importantă din an

Termenul de echinocțiu sau echinox desemnează un fenomen astronomic ce are loc de două ori pe an, primăvara și toamna. Acestea sunt momentele în care ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ. Data de 22 septembrie 2024 marchează echinocțiul de toamnă. În acest moment, ziua și noaptea devin egale ca durată, iar evenimentul bifează prima zi din noul anotimp în emisfera nordică. Odată cu echinocțiul de toamnă, longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, potrivit News Week.

22 septembrie, data care marchează echinocțiul de toamnă

La începutul ultimei decade din luna septembrie, pășim în toamna astronomică. De-a lungul timpului, fenomenul de echinocțiu a fost observat în numeroase culturi și civilizații antice, fenomenul fiind asociat cu renașterea naturii, armonia dintre lumină și întuneric, dar și echilibrul între diversele forțe cosmice.

În tradiția populară românească, echinocțiul de toamnă era considerat hotar între zilele care anticipau venirea acestui anotimp și o serie de sărbători de toamnă.

Citește și: Românii vor fi obligați să recicleze hainele vechi. Care este data-limită și ce amenzi riști, dacă nu respecți regulile

Prima săptămână din lună a fost dedicată Fecioarei Maria, iar a doua, Sfintei Cruci, fiind prăznuită pe 14 septembrie. Cea de-a treia săptămână, care marchează echinocțiul de toamnă, este cunoscută ca cea a „Averii”, gospodinele începând să facă proviziile pentru iarnă, iar bărbații pregătind țuica. În perioada 24-28 septembrie sunt sărbătoriți Berbecarii, pentru ca oile să fie păzite de lupi. Ultima săptămână din lună îi este dedicată lui Mioi, cel care aduce vremea bună, potrivit Lumea Satului.

Potrivit tradițiilor și superstițiilor, echinocțiul de toamnă anunță încheierea muncilor agricole, iar sătenii duc o parte din recoltă la biserică, pentru a fi binecuvântată. Se crede că legumele și fructele sfințite au ulterior puteri tămăduitoare și pot vindeca orice boală sau durere. Totodată, potrivit tradițiilor, în ziua echinoctiului, florile plâng și vorbesc între ele despre venirea iernii, care înseamnă finalul vieții lor.

Mai mult, în această perioadă, gospodarii prepară primul must din strugurii proaspăt culeși, nucii se bat, iar merele și gutuile se scutură. O altă superstiție spune că înainte de a ieși din casă, este bine să consumăm pâine.

Citește și: Ce poți construi în propria curte fără autorizație. Tot ce trebuie să știi despre construirea de garaje, bucătării de vară, foișoare, piscine