Recalcularea indemnizațiilor îi pune pe pensionarii români în situația în care trebuie să caute prin casă sau chiar la foștii angajatori o serie de documente care să dovedească toate veniturile pe care le-au făcut de-a lungul timpului. Printre aceste se numără și adeverințele care atestă primele, sporurile, orele suplimentare și muncă pe tura de noapte sau în weekend dacă vor ca acestea să fie luate în calcul la pensie, notează Newsweek.
După cum arată sursa citată, cei care vor o pensie mai mare trebuie să prezinte adeverințe de la angajatori care să confirme veniturile extrasalariale obținute din muncă. În lipsa acestor documente, sporurile și orele suplimentare nu vor fi luate în calcul la recalcularea indemnizațiilor.
Pentru calcularea veniturilor nepermanente obținute până în aprilie 2001 care sunt luate în calcul la pensie, este necesară depunerea unei cereri scrise pentru adeverința de venituri, conform Ordinului Nr. 487/2021 din 31 mai 2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public, emis de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, publicat în Monitorul Oficial nr. 609 din 18 iunie 2021.
Mai exact, aceste venituri nu au fost incluse la recalcularea pensiei pentru românii care s-au pensionat înainte de 2001 și, implicit, nu au fost considerate contribuții la pensie. Prin urmare, pentru a beneficia de o pensie mărită, chiar și cu câteva sute de lei, pensionarii trebuie să depună personal aceste adeverințe la Casele de Pensii.
Te-ar putea interesa și: Românii pot strânge puncte suplimentare la pensie. Ministerul Muncii anunță cum poți strânge bani pentru bătrânețe
Pensionarii pot depune aceste adeverințe începând cu 1 septembrie 2024, până la 1 martie 2025. Adeverințele de la angajatori trebuie să confirme primirea sporurilor, primelor, și efectuarea orelor suplimentare, fie în weekend, fie pe timp de noapte. În lipsa acestor documente, sporurile și orele suplimentare nu vor fi folosite atunci când o indemnizație ajunge la recalculare.
Pentru calcularea veniturilor nepermanente până în aprilie 2001, este necesară depunerea unei cereri scrise pentru adeverința de venituri, conform Ordinului Nr. 487/2021 din 31 mai 2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public, emis de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, publicat în Monitorul Oficial nr. 609 din 18 iunie 2021.
Pentru realizarea bazei de date prevăzute la art. 3 lit. b), pensionarii din sistemul public de pensii pot prezenta casei teritoriale de pensii competente adeverințe eliberate de unitatea angajatoare sau de deținătorul legal al arhivei, care să certifice venitul lunar realizat, brut sau net, după caz, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, conform legii.
Citește și: Românii care vor primi chiar și 1.500 de lei în plus la pensie. Detaliul din lege care îi avantajează