Reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din țările membre ale Alianței Nord-Atlantice începe marți, la București. Acesta este primul mare eveniment de nivel înalt al NATO într-un stat de pe Flancul Estic, după agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Evenimentul este găzduit, în numele României, de ministrul Bogdan Aurescu.
Reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea ţării noastre la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008.
Totodată, este prima reuniune a NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârşitul lunii iunie 2022, şi, în acest sens, va marca o etapă esenţială în operaţionalizarea noului Concept Strategic al Alianţei.
Alături de şefii diplomaţiilor din cele treizeci de state membre, secretarul general al NATO şi ceilalţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, la Reuniunea de la Bucureşti vor participa miniştrii de Externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la organizaţie.
La sesiunile deschise partenerilor din cadrul reuniunii vor participa miniştrii Afacerilor Externe din Republica Moldova (pentru prima oară la o astfel de reuniune), Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.
Prima zi a reuniunii va oferi oportunitatea marcării, printr-un eveniment de diplomaţie publică, a 20 de ani de la Summitul de la Praga din 2002, la care România, alături de alte şase state membre, a fost invitată să se alăture Alianţei Nord-Atlantice.
Potrivit agendei Ministerului Afacerilor Externe, marţi vor avea loc două sesiuni de lucru, inclusiv o sesiune cu participarea ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, în calitate de partener al Alianţei.
Ai mai putea citi: Ministeriala NATO de la București. Bogdan Aurescu: „va fi un moment-cheie spre implementarea deciziilor NATO din 2022”
Ministeriala va continua miercuri cu alte două sesiuni de lucru în format aliat. Aici vor lua parte și cei doi invitați – miniștrii de Externe din Finlanda și Suedia, iar la ultima sesiune și partenerii Alianței – Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina.
În ambele zile, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va susține o conferință de presă.
După cum a transmis șeful diplomației române într-un interviu acordat Agerpres „este în pregătire o Declarație comună a miniștrilor de Externe”.
„O astfel de practică nu este comună reuniunilor miniştrilor Afacerilor Externe, ceea ce demonstrează încă o dată importanţa reuniunii de la Bucureşti”, a spus Bogdan Aurescu.
Citește și: Premieră pentru România. Țara va găzdui, pentru prima dată, o reuniune a miniștrilor de externe din NATO