Înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 încep vineri de la ora 10:00, cu regiunea nord-vest. Românii din județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureș se pot înscrie pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, începând cu ora 10:00, pentru a primi 30.000 de lei de la stat.
Anul acesta este pentru prima dată când românii primesc bani și pentru baterii de stocare, alături de panouri fotovoltaice. Fiecare beneficiar va primi 30.000 de lei de la AFM (față de 20.000 de lei, cât a fost anul trecut), iar bugetul total al schemei este de 2 miliarde de lei.
Anul trecut, fondurile s-au epuizat în primele minute, iar pentru acest an se estimează că interesul oamenilor va fi cel puțin la fel de mare. Așadar este esențial să ne organizăm dinainte și să ne mișcăm repede, în momentul în care aplicația devine activă.
Astfel, conturile utilizatorilor pot fi create înainte de deschiderea oficială a sesiunii de înscriere, permițându-le astfel beneficiarilor să se familiarizeze cu aplicația și să fie pregătiți în avans.
„În ziua dedicată înscrierii va fi necesară doar încărcarea documentelor solicitate, eliminând astfel stresul și aglomerația.
Ne dorim să asigurăm un proces de înscriere cât mai eficient, astfel că am decis ca fiecare regiune să aibă o zi destinată înscrierii și nu trei zile cum a fost anul trecut, având în vedere faptul că banii alocați s-au epuizat de fiecare dată într-un timp record.
Această măsură va reduce semnificativ riscul de supraîncărcare a platformei și va oferi fiecărui solicitant șanse egale de a beneficia de finanțare”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu Neculaescu.
Vezi și: Încă o noutate în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Statul îți dă bani în plus
AFM estimează că anul acesta 67.000 de gospodării vor beneficia de programul Casa Verde, iar numărul total al prosumatorilor care și-au instalat panouri cu bani din Fondul pentru Mediu va crește astfel la 200.000.
Documentele necesare pentru înscrierea în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024
La ora 10:00, cei care doresc să primească acești bani vor trebui să încarce în aplicație următoarele documente:
„În cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deserveşte construcţia se amplasează pe teren, se va prezenta, în plus faţă de extrasul de carte funciară aferent construcţiei, extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie, din care să rezulte că solicitantul este proprietar sau deţine un drept de folosinţă asupra imobilului teren; nu vor fi admise extrasele de carte funciară cu mențiunea „neutilizabile în circuitul civil”.
Extrasele de carte funciară pot fi obţinute de solicitant şi în format electronic.
Cei care doresc să-și instaleze panouri fotovoltaice pe acoperiș au la dispoziție 30.000 de lei de la Fondul pentru Mediu și trebuie să vină cu o finanțare proprie de cel puțin 10%.
Noutatea în acest an este finanțarea inclusiv a bateriilor de stocare.