- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Începe oficial programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Iată calendarul de înscrieri pentru fiecare regiune

27 Sep, 08:01 • Bumbeneci Diana
Casa Verde Fotovoltaice debutează azi. Înscrierile în program se fac diferit în fiecare regiune a țării. Iată calendarul.
Începe oficial programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Iată calendarul de înscrieri pentru fiecare regiune

Înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 încep vineri de la ora 10:00, cu regiunea nord-vest. Românii din județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureș se pot înscrie pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, începând cu ora 10:00, pentru a primi 30.000 de lei de la stat.

Anul acesta este pentru prima dată când românii primesc bani și pentru baterii de stocare, alături de panouri fotovoltaice. Fiecare beneficiar va primi 30.000 de lei de la AFM (față de 20.000 de lei, cât a fost anul trecut), iar bugetul total al schemei este de 2 miliarde de lei.

Anul trecut, fondurile s-au epuizat în primele minute, iar pentru acest an se estimează că interesul oamenilor va fi cel puțin la fel de mare. Așadar este esențial să ne organizăm dinainte și să ne mișcăm repede, în momentul în care aplicația devine activă.

Iată calendarul complet de înscrieri la Casa Verde Fotovoltaice pentru fiecare regiune a țării:

  • 27 septembrie: Regiunea Nord-Vest (județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş)
  • 30 septembrie: Regiunea Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu)
  • 1 octombrie: Regiunea Nord-Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui);
  • 2 octombrie: Regiunea Sud-Est (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea);
  • 3 octombrie: Regiunea Sud (județele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman);
  • 4 octombrie: Regiunea București-Ilfov;
  • 7 octombrie: Regiunea Sud-Vest Oltenia (județele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea);
  • 8 octombrie: Regiunea Vest (județele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş).

Astfel, conturile utilizatorilor pot fi create înainte de deschiderea oficială a sesiunii de înscriere, permițându-le astfel beneficiarilor să se familiarizeze cu aplicația și să fie pregătiți în avans.

„În ziua dedicată înscrierii va fi necesară doar încărcarea documentelor solicitate, eliminând astfel stresul și aglomerația.
Ne dorim să asigurăm un proces de înscriere cât mai eficient, astfel că am decis ca fiecare regiune să aibă o zi destinată înscrierii și nu trei zile cum a fost anul trecut, având în vedere faptul că banii alocați s-au epuizat de fiecare dată într-un timp record.
Această măsură va reduce semnificativ riscul de supraîncărcare a platformei și va oferi fiecărui solicitant șanse egale de a beneficia de finanțare”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu Neculaescu.

Vezi și: Încă o noutate în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Statul îți dă bani în plus

AFM estimează că anul acesta 67.000 de gospodării vor beneficia de programul Casa Verde, iar numărul total al prosumatorilor care și-au instalat panouri cu bani din Fondul pentru Mediu va crește astfel la 200.000.

Casa Verde Fotovoltaice
Casa Verde Fotovoltaice

Documentele necesare pentru înscrierea în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024
La ora 10:00, cei care doresc să primească acești bani vor trebui să încarce în aplicație următoarele documente:

  • actul de identitate al solicitantului, valabil la data înscrierii în aplicaţie;
  • certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicaţie;
  • certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicaţie;
  • extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcţie deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanţarea*;
  • copia cărţii funciare colective, din care să rezulte maximum două unităţi individuale trecute pe aceeaşi carte funciară care adunate să fie egale cu 1 (un) întreg, în cazul imobilelor-construcţii, dintre care unele părţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală.

„În cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deserveşte construcţia se amplasează pe teren, se va prezenta, în plus faţă de extrasul de carte funciară aferent construcţiei, extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie, din care să rezulte că solicitantul este proprietar sau deţine un drept de folosinţă asupra imobilului teren; nu vor fi admise extrasele de carte funciară cu mențiunea „neutilizabile în circuitul civil”.

Extrasele de carte funciară pot fi obţinute de solicitant şi în format electronic.

Ce cheltuieli acoperă finanțarea

Cei care doresc să-și instaleze panouri fotovoltaice pe acoperiș au la dispoziție 30.000 de lei de la Fondul pentru Mediu și trebuie să vină cu o finanțare proprie de cel puțin 10%.

Noutatea în acest an este finanțarea inclusiv a bateriilor de stocare.

Cheltuieli eligibile în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice din acest an sunt:

  • cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW;
  • cheltuieli cu achiziția instalației de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile;
  • cheltuielile cu extinderea sistemelor de panouri fotovoltaice instalate, prin montarea unui sistem de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW;
  • cheltuielile cu montajul și punerea în funcțiune a sistemelor și instalațiilor
    TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
  • Așadar, nu se pot achiziționa baterii de stocare pentru panourile instalate anterior. Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după aprobarea finanţării de către AFM.

Citește și: Un nou buget record pentru Casa Verde Fotovoltaice. Mircea Fechet: „Am ținut foarte mult să avem un buget record”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult