- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Închisoare cu executare pentru cei care conduc fără permis și pentru cei care le încredințează mașina – proiect

15 Aug, 11:50 • Andrei Alina
Persoanele care se urcă la volanul unei mașini fără a deține permis de conducere ar putea ajunge la închisoare. Un proiect de lege prevede de la trei la șapte ani de închisoare pentru o astfel de faptă. Pedeapsa ar putea ajunge până la opt sau 10 ani în cazul în care această persoană provoacă un accident în care rezultă decesul unei victime. Și încredințarea unui vehicul unei persoane care nu are dreptul de a-l conduce se va pedepsi cu închisoarea.
Închisoare cu executare pentru cei care conduc fără permis și pentru cei care le încredințează mașina - proiect

Pedepse mai dure pentru conducerea fără permis și pentru încredințarea unui vehicul unei persoane fără permis. O propunere legislativă prevede pedepse cu închisoarea pentru persoanel care se urcă la volanul unei mașini deși nu dețin permis de conducere, mai ales dacă provoacă un accident soldat cu victime.

Inițiatorii proiectul motivează aceste modifică prin faptul că ”se constată o creștere alarmantă a numărului de accidente grave provocate de persoane fără permis”. ”Prin înăsprirea pedepselor, autoritățile speră să descurajeze acest comportament periculos și să reducă semnificativ numărul tragediilor de pe drumurile din România.”, se mai arată în motivare, conform avocatnet.ro.

Citește și: Românii nu se pot abține să nu meargă în vacanțe! Sumele incredibile pe care le-au cheltuit în primele 6 luni

 

Închisoare cu executare pentru cei care conduc fără permis și pentru cei care le încredințează mașina – proiect

Pedeapsa propusă pentru conducerea fără permis a unui vehicul este de la trei la șapte ani de închisoare. Aceasta se poate majora, în funcție de consecințele faptei, ajungând astfel la patru-opt ani în cazul unui accident rutier și la cinci-zece ani dacă accidentul are ca rezultat decesul victimei.

” Daca, urmare a faptei prevazute fn alin. (1), s-a produs un accident de circulafie care a avut ca urmare pagube materiale sau vatamarea integritafii corporale sau a sanatații uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este fnchisoarea de la 4 la 8 ani, iar daca s-a produs moartea unela sau mai multor persoane, pedeapsa este fnchisoarea de la 5 la 10 ani”.

Citește și: Gestul banal pe care îl facem cu toții, dar care i-a adus unui bărbat aproape 3 ani de închisoare. Ce spune legea

Proiectul de lege depus la Senat vine cu pedepse mai dure și pentru proprietarilor de vehicule care permit altora să conducă fără permis. Astfel, încredințarea unui vehicul unei persoane fără permis variază de la trei la șapte ani de închisoare pentru simpla faptă de încredințare a unui vehicul unei persoane care nu are dreptul de a-l conduce.

” La articolul 335, alineatui (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepse§te cu Tnchisoare de la 3 la 7 ani”, se arată în proiect.

Pedepsele cresc la patru-opt ani în cazul în care persoana căreia i-a fost încredințată mașina provoacă un accident rutier și la cinci-zece ani dacă accidentul este urmat de decesul unei persoane.

De asemenea, proiectul de lege elimină posibilitatea suspendării executării pedepselor, indiferent de circumstanțele comiterii infracțiunilor.

24b402FG