Edilul din localitatea Racovița, Tudorel Gîscă, și-a decis pe cont propriu salariul, iar această decizie care a stârnit o revoltă puternică printre localnici. Suma este considerată una foarte mare, ținând cont că există un mod clar prin care se calculează indemnizațiile lunare pentru primari, anunță site-ul Știripesurse.ro. Proiectul de hotărâre prin care edilul primește salariul impresionant a fost adoptat de Consiliul Local Racovița.
„Începând cu data de 01.04.2023, indemnizația lunară a domnului Gîscă Tudorel, primarul comunei Racovița, va fi de 15.000 lei brut”.
Acest lucru este notat în documentul oficial, care este semnat chiar de primar și, paradoxal, avizat pentru legalitate de secretarul general al comunei, Elena Iuliana Dinicu, conform Realitatea.net. Salariile funcționarilor publici sunt decise prin lege, în funcție de numărul de locuitori ai unității administrativ-teritoriale.
Sursele sesizează că primarul ar fi reușit să-și mărească salariul cu ajutorul unui proiect de hotărâre ce a fost adoptat de Consiliul Local al comunei. Cazul a fost analizat de către Instituția Prefectului, la Curtea de Conturi.
„S-a mărit salariul, coeficientul 4 înmulțit cu 3.000 de lei, salariul minim pe economie, iar rezultatul undeva pe la 12.000 de lei. Salariul de bază ar trebui să fie 9.200 de lei. Undeva este o neînțelegere. O să lăsăm justiția să-și facă treaba. Dacă este greșit, îmi asum. Sunt un pic luat în vizor luat de toată lumea. Aștept să se pronunțe instanța”,a fost declarația lui Tudorel Gîscă, pentru ziarul „Adevărul”.
Te-ar putea interesa și: Tu știai? Câte ore de muncă trebuie să lucrezi, de fapt, pentru a primi 3300 de lei. Salariul brut, un chin pentru români
Tudorel Gîscă se află în funcție din anul 2016, când a candidat din partea Partidului Mișcarea Populară.
Valoarea lunară a indemnizației pentru personalul plătit din fonduri publice este stabilită de Lege, iar aceasta se calculează prin înmulțirea unui coeficient cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare. Coeficientul se diferențiază în funcție de funcția ocupată de angajat, astfel, primarul Capitalei beneficiază de un coeficient de 10, în timp ce primarii de municipii reședință de județ au coeficientul 9.
„Instituția Prefectului a sesizat Camera de Conturi în luna septembrie a acestui an, cu privire la această mărire nejustificată a salariului primarului. Imediat după ce a fost luată hotărârea, undeva în luna aprilie, noi am făcut numeroase adrese către Primăria Racovița, să revoce hotărârea prin care s-a mărit salariul domnului primar. În luna iulie s-a făcut acțiune în contencios administrativ cu privire la anularea acestui act”, a comentat Cristina Sipică, consilier Prefectura Județului Brăila.
În mod normal, edilul unei comune care are între 3.001 și 5.000 de locuitori primește un coeficient de 4,5, iar în cazul lui Gîscă, primarul unei comune cu mai puțin de 3.000 de locuitori, coeficientul este de 4.
Vezi și alte știri: Serviciul militar obligatoriu, cerut de un fost reprezentant al Comandamentului NATO: „Avem sub 2.000 de rezervişti, Polonia are 38.000”