Sunt români pentru care, interesul pentru muncă și pentru un viitor stabil contează mai mult decât orice altă activitate. Așa este și pentru Alex Bărdăhan, cel care a ieșit de pe băncile facultății și și-a lansat imediat o afacere de succes, susține Zf.
Fastapp Development este un proiect de dezvoltare software, care a început activitatea la jumătatea lui 2022. În 2023, Alex Bărdăhan a deschis şi o companie de marketing numită Web Craft.
După ce a finalizat studiile universitare, Alex Bărdăhan a lucrat ca programator freelancer, însă şi-a dorit să facă mai mult de atât şi a înfiinţat o companie de IT, care dezvoltă aplicaţii mobile şi platforme web, numită Fastapp Development. Compania a fost deschisă la sfârşitul anului 2021, dar primele proiecte au venit în a doua parte a anului trecut, însă odată cu creşterea portofoliului de clienţi a crescut şi cererea pentru servicii de marketing, ceea ce l-a determinat pe Alex Bărdăhan să îşi extindă serviciile şi către această zonă prin înfiinţarea companiei Web Craft.
Te-ar mai putea interesa și: Jean Valvis, despre succesul Aqua Carpatica! De ce nu va vinde niciodată integral!? „Am dat cuvântul meu de onoare copiilor mei că voi preda șefia afacerii, poziția de CEO”
„Am plecat ca o firmă de software, iar ulterior am deschis a doua companie în zona de marketing pentru că piaţa ne-a cerut acest lucru. Noi am făcut şi facem dezvoltare software, dar ne-am îndreptat şi către zona de marketing pentru că oamenii ne spuneau că au nevoie de astfel de servicii”, spune Alex Bărdăhan. Web Craft a fost înfiinţată la începutul acestui an, iar mulţi dintre clienţi sunt cei care solicită prima dată dezvoltări de software, antreprenorul spune că a vrut să ofere clienţilor un serviciu integrat. Cea mai mare provocare ca antreprenor, spune Alex Bărdăhan, a fost lipsa experienţei din zona forţei de muncă.
Intrând direct în antreprenoriat după finalizarea studiilor, acest lucru nu i-a oferit şansa să vadă ce înseamnă un astfel de business, iar începutul în business a fost greu până a realizat care sunt paşii de urmat. „Am deschis firma şi am zis OK, încotro mergem? Poate asta a fost cea mai mare provocare, să înţelegem mediul de business, mai ales pe segmentul B2B, care nu e atât de bine cunoscut. Nefiind angajat, a fost o provocare”, spune Alex Bărdăhan.
Cele două companii numără câteva zeci de clienţi, iar numărul angajaţilor se ridică la opt persoane. Alex Bărdăhan spune că mulţi dintre clienţii săi sunt mici businessuri sau asociaţii. „Toată lumea vrea să fie şi în online pentru că atunci când cineva aude de tine, te caută prima dată în online. Pentru mulţi, un site nu aduce vânzări, însă este o carte de vizită.”
Acum un an, compania de dezvoltare software a avut venituri de 30.000 euro. Din acest motiv, așteptările pentru 2023, fiind şi primul an de activitate al Web Craft, sunt de a avea încasări de circa 100.000 euro. În continuare, antreprenorul are ca obiectiv principal să dezvolte intern produse.
„Am vrea să dezvoltăm nişte proiecte interne care au ca prim plan partea de inteligenţă artificială, adică să facem un serviciu, care folosind inteligenţa artificială, rezolvă problema cuiva. Avem deja un produs dezvoltat care se numeşte Prodescription AI, ajută magazinele online să genereze descrieri pentru produse. Dacă ai 2.000-3.000 de produse, foloseşti acest instrument, introduci câteva detalii şi îţi este generat un text bine structurat, optimizat SEO, pentru produsul respectiv, nu mai stai să scrii de mână”, explică el.
Alex Bărdăhan a transmis că mai dorește ca, la un moment dat, compania să se suţină din dezvoltarea proiectelor interne, însă, până atunci, partea de outsourcing rămâne principala activitate.