De ce a fost considerată „excesivă” o amendă de 10.000 de lei primită de o șoferiță blocată cu mașina pe plajă, anunță ziare.com. Primăria Constanța a decis să amendeze tânăra, însă judecătoria Mangalia a anulat hotărârea.
O femeie amendată cu 10.000 de lei pentru că a intrat cu o mașină 4×4 pe plajă la Costinești, rămânând blocată, a obținut transformarea amenzii în avertisment. În fața magistraților, tânăra a arătat că este orfană de ambii părinți, este studentă și a suferit un transplant de ficat după ce a mâncat ciuperci otrăvite, incident în urma căruia tatăl ei a și murit.
Printr-un proces la Judecătoria Mangalia, o tânără amendată de Poliție cu 10.000 de lei pentru că a intrat cu mașina pe plajă în zona Epavei Costinești a contestat procesul-verbal solicitând anularea sancțiunii sau transformarea amenzii în avertisment. În proces, tânăra a arătat că „maşina cu tracţiune 4×4 nu a staţionat, ci s-a împotmolit în nisip deoarece, din greşeală, a schimbat o treaptă, s-a speriat şi în loc să apese frâna a apăsat acceleraţia şi a pătruns pe nisip”.
„Am vrut să ies, însă toate patru roţile au început să se înfunde în nisip şi nu am putut să ies. Am solicitat ajutor de la mai multe persoane, însă, autoturismul fiind prea greu, nu a putut fi mişcat”, a arătat tânăra, care a subliniat că mașina nu îi aparținea, fiind doar șofer.
Șoferița amendată de Poliție cu 10.000 de lei a mai arătat că „nu a produs nicio pagubă, nu a avut intenţia de a produce disconfort nimănui, este orfană de ambii părinţi, a suferit un transplant de ficat fiindcă a consumat ciuperci otrăvite împreună cu tatăl ei care ulterior a decedat, este studentă şi suma primită ca amendă contravenţională este exagerată şi nu are posibilitatea să o plătească”.
Judecătoria Mangalia a menținut amenda de 10.000 de lei aplicată tinerei arătând „petenta nu a prezentat însă nicio probă utilă pentru a dovedi o stare de fapt contrară celei relatate în cuprinsul procesului-verbal de contravenţie”. În privința cuantumului, judecătorul a arătat că fapta este sancționată cu sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei, în acest caz fiind aplicată amenda minimă.
„Instanţa reţine că sancţiunea amenzii în cuantumul aplicat este direct proporţională cu gravitatea faptei ce rezultă din încălcarea regulilor de circulaţie arătate”, se arată în sentința Judecătoriei Mangalia.Tribunalul Constanța a admis, însă, apelul șoferiței considerând că amenda de 10.000 de lei este excesivă.
„Tribunalul constată că într-adevăr apelanta nu a depus dovezi din cuprinsul cărora să rezulte respectarea dispoziţiilor legale vizând interdicţia de staţionare a unui autovehicul pe plajă însă sancţiunile contravenţionale nu reprezintă un scop în sine ci mijloace de ocrotire a relaţiilor sociale şi de formare a unui spirit de responsabilitate, astfel încât raportat la gradul relativ redus de pericol social al faptelor și la circumstanțele concrete de săvârșire ale acestora, aşa cum au fost reţinute pe baza probatoriului administrat în cauză, aplicarea unei sancțiuni cu amendă contravenționale în cuantum de 10000 lei, nu este justificată.Aplicarea sancțiunii amenzii în cuantum de 10.000 lei, strict prin raportare la locul şi momentul comiterii contravenţiei şi persoana contravenientului, este excesivă”, au decis judecătorii care au transforma amenda în avertisment, hotărârea Tribunalului fiind definitivă.