Potrivit unui comunicat de presă emis de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), începând cu data de 1 martie, baza de calcul pentru indemnizația de șomaj și alte măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă a fost majorată, transmite Economedia.
„Indemnizaţia de şomaj şi alte măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă aplicate de ANOFM care se raportează la Indicatorul Social de Referinţă (ISR) cresc de la 1 martie 2024. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), rata inflaţiei pentru 2023 este de 10,4%, astfel că ISR creşte de la 598 de lei la 660 de lei”, se arată într-un comunicat emis de ANOFM.
Ca urmare a acestor modificări, indemnizația de șomaj și alte măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă, reglementate de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă și gestionate de ANOFM, vor fi majorate conform următoarelor detalii: indemnizația de șomaj va fi crescută cu 62 de lei lunar pentru fiecare persoană beneficiară.
Acest drept se calculează astfel: valoarea ISR în vigoare la data stabilirii indemnizaţiei de şomaj, la care se adaugă, după caz, o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul a indemnizaţiei de şomaj pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare).
Te-ar putea interesa și: Șomaj 2024. Documente necesare pentru și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele fără un loc de muncă
Indemnizația de șomaj acordată absolvenților instituțiilor de învățământ și absolvenților școlilor speciale pentru persoane cu handicap, în cuantum de 50% din valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) în vigoare la data stabilirii acesteia, va fi majorată de la 299 de lei la 330 de lei lunar.
De asemenea, prima de inserție acordată absolvenților instituțiilor de învățământ și absolvenților școlilor speciale, care au împlinit vârsta de minimum 16 ani și se înscriu la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni în termen de 60 de zile de la absolvire, în valoare de 3 ori ISR în vigoare la data încadrării, se va majora de la 1.794 lei la 1.980 lei.
Subvenția acordată angajatorilor care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială și care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate, calculată ca o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea duratei contractului de solidaritate, va înregistra o creștere lunară, pentru fiecare persoană încadrată, de la maximum 2.392 lei la maximum 2.640 lei.
De asemenea, stimulentul financiar lunar acordat angajatorilor care încadrează în muncă elevi și studenți pe perioada vacanțelor, echivalent cu 50% din valoarea ISR în vigoare, va fi majorat pentru fiecare persoană încadrată, de la 299 de lei la 330 de lei.
Citește și: Ajutorul de șomaj în 2024. De ce acte ai nevoie ca să beneficiezi de sprijin