Indemnizația pentru creșterea copilului ar putea fi acordată fără a mai fi necesară suspendarea activității și fără a limita veniturile persoanelor cu profesie liberală, cum ar fi avocații, și a celor care obțin venituri în calitate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale și persoane fizice independente fără contract individual de muncă, transmite Profit.ro.
Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege susținut de mai multe partide și care a fost dezbătut de senatori, fără să-i aducă nicio modificare. Aceștia se pregătesc să-l adopte, în ciuda faptului că inițiativa este contestată din punct de vedere juridic de către Consiliul Legislativ. Această instituție a transmis Parlamentului că o astfel de decizie ar putea încălca dreptul constituțional la egalitate de tratament, deoarece instituie un regim juridic care conferă mai multe privilegii pentru unele categorii.
În prezent, conform legislației, indemnizația pentru creșterea copilului este suspendată dacă beneficiarul realizează venituri impozabile și copilul nu a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap.
Printre care nu trebuie să respecte criteriile standard pentru a primi indemnizația pentru creșterea copilului se numără: cei care primesc sume conform legii, contractului colectiv de muncă sau individual, în timpul concediului pentru creșterea copilului, altele decât cele obținute prin activitatea efectivă în acea perioadă.
De asemenea, în această situație se numără cei cei care primesc indemnizații în calitate de consilier local sau județean, indiferent de cuantumul acestora; și cei care, într-un an calendaristic, realizează venituri impozabile prin activitatea lor efectivă în timpul concediului, cu un venit net care nu depășește de 8 ori cuantumul minim al indemnizației (1.495 lei în prezent). Valoarea indemnizației se calculează la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate depăși 8.500 lei, indiferent de veniturile părintelui care solicită concediul pentru creșterea copilului.
Inițiatorii justifică schimbările pe care le propun susținând că ”persoanele care exercită activităţi economice independente necesită un tratament distinct de cel al salariaţilor, pentru a beneficia de garanţii minime astfel încât activitatea să nu le fie periclitată”.
Conform propunerilor, persoanele care desfășoară activități economice independente, precum profesii liberale, persoane fizice independente și cei înregistrați ca persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale sau individuale, în funcție de preferințele lor, vor avea posibilitatea să intre în concediu pentru creșterea copilului și să primească indemnizația corespunzătoare, fără a fi nevoite să își suspende activitatea.
Consiliul critică unele dintre argumentele prezentate în expunerea de motive a proiectului, evidențiind următoarele aspecte: contradicția în paragraful al doilea, deoarece dacă o categorie profesională se află într-o situație diferită de cea a salariaților, ambele categorii nu pot fi protejate în aceeași măsură de lege.
Membrii consiliului cricită și afirmația eronată din paragraful al treilea referitoare la îmbinarea componentei de execuție cu cea de conducere în cazul profesiei liberale, deoarece exercitarea unei profesii liberale cu titlu independent exclude ideea de subordonare; propunerea din paragraful al treilea a unui regim juridic privilegiat pentru „persoanele care exercită activități economice independente”, constând în reglementarea unor „garanții minime astfel încât activitatea să nu le fie periclitată și să își atingă obiectivele profesionale în urma cărora societatea beneficiază pe deplin”, ceea ce echivalează cu poziționarea acestor persoane pe o poziție superioară în ceea ce privește contribuția în societate față de cei care desfășoară activitatea în regim de salariat.
Citește și: Indemnizația pentru creșterea copilului în 2024. Condiții de acordare și suma maximă primită