Natalitatea este o problemă reală în România, iar Guvernul pregăteşte mai multe tipuri de indemnizaţii prin care să crească sporul natural. Deoarece sunt probleme mari cu forţa autohtonă de muncă,pribeagă prin Europa, 140.000 de noi muncitori străini sunt așteptați în România în 2023.
Conform estimărilor, la 340.000 de persoane din alte state care muncesc în țara noastră se poate ajunge până la finalul anului în curs. Deja, trăiesc și lucrează în România peste 200.000 de muncitori din alte țări, în special din Asia.
În aceste condiţii, se pregătesc indemnizaţii mai mari pentru a încuraja nataliattea. În sedinta de Guvern de joi intră în vigoare ordonanţa care prevede majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți.
– indemnizația lunară pentru creșterea copiilor este în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, nainte de nastere.
– Asta inseamna ca parintii de gemeni vor primi o indemnizatie de 127,5%. Adica, la salariul mediu pe economie, de 6000 de lei, indemnizatia mamei cu gemeni va fi de 5100+2550 = 7650 de lei. Mai mare decât salariul. Indemnizatia este acordata timp de doi ani.
Majorarea de indemnizaţii se acordă și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții primesc deja indemnizația pentru creșterea altui copil. Mai mult, indemnizatia creste cu 50% pentru fiecare copil născut în timpul concediului de maternitate.
Tot in sedinta de guvern vor fi acordate si alte facilități fiscale pentru părinți. Mai exact, se majorarează plafonul până la care părinții nu plătesc impozit pe venituri în perioada concediului de maternitate. Plafonul urcă de la 6.500 de lei la 10.512 de lei.
Mamele de gemeni și tripleți așteaptă de mai bine de 9 luni să primească indemnizația mărită. Legea s-ar putea aplica din această toamnă. Până acum nu au fost publicate normele metodologice de aplicare a legii de mărire pentru indemnizația pentru gemeni din cauza rotativei guvernamentale.
Indemnizația pentru mame de gemenei și tripleți ar trebui să crească cu 50% potrivit unei OUG. Acceasta a fost votată în ședința de Guvern din 29 noiembrie 2022. De exemplu, dacă o femeie care a născut gemeni are indemnizația 8500 de lei, va primi pentru al doilea copil 4250 de lei. Până acum primea 1314. În cazul în care vorbim despre tripleți sau multipleți mama va mai primi încă 4250 de lei pentru fiecare dintre copii.
Georgiana Văcaru din comuna argeșeană Stoenești este mama eroină a României. În vârstă de 44 de ani, ea este femeia din România care are cei mai mulţi copii. Timp de 20 de ani, ea a rămas însărcinată în fiecare an. Astfel, a reuşit să-şi întemeieze o familie cu număr record de membri la noi în ţară: are nu mai puţin de 10 fete şi 10 băieţi! Familia cu 20 de copii locuieşte într-o casă cu opt camere, astfel că ajutorul de la Guvern va fi binevenit.
Pentru că spaţiul este prea puţin, părinţii au amenajat pentru copii paturi suprapuse. Chiar dacă locuinţa pare neîncăpătoare, femeia nu are de gând să se oprească aici. Ea spune că își dorește mai mulți copii pentru că este un lucru minunat care îi aduce bucurie.
Conform medicilor, starea de sănătate a mamei-eroină este fără cusur. Cel mai mare dintre copii este un băiat în vârstă de 25 de ani. Totodată, cinci dintre cei 20 de copii au plecat de acasă, pe propriul drum.
Familia numeroasă se întreține din alocaţiile copiilor și din ceea ce aduce tatăl lor care pleacă la muncă în afara de două ori pe an, primăvara şi toamna, unde strânge bani timp de o lună, două iar apoi se întoarce la familie.