Sunt vizați toți românii cu credite în lei! Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,25%. În schimb, indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 6,31%, de la 6,32%, anunță Banca Națională a României.
Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,25%. Pe de altă parte, indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 6,31%, de la 6,32%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.
Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%.
Te-ar putea interesa și: Cu cât vor crește pensiile profesorilor în 2024! Câți bani va încasa un fost cadru didactic care acum primește lunar 3.507 lei
Comparația dintre RoBOR (Robor) și IRCC (Indicele Robor la 3 luni) se referă la două rate de referință în România pentru calcularea dobânzilor la împrumuturi, în special pentru împrumuturile cu dobândă variabilă. Aceste rate sunt importante pentru bănci, companii și consumatori, deoarece ele influențează costurile împrumuturilor și economiile.
IRCC este o versiune specifică a ROBOR, cu referire la dobânzile interbancare la 3 luni. IRCC este utilizat în mod obișnuit pentru calcularea dobânzilor la împrumuturile cu o durată de rambursare mai lungă, cum ar fi creditele ipotecare.
Acest indice este mai stabil decât variantele cu perioade mai scurte, precum RoBOR la 1 sau 6 luni.
Diferențele notabile între cele două includ: