Schimbări din punct de vedere al inidicelui ROBOR. Acesta a scăzut, la trei luni, la 6,24% de la 6,25%. Indicele ROBOR la trei luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile șa majoritatea creditelor în lei.
Ai putea fi interesat și de: Vești noi în domeniul bancar! Alpha Bank Romania anunță lansarea acordării creditelor de nevoi personale într-un proces 100% digital
Datele conferite de Banca Națională a României (BNR) au arătat că indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la un procent de 6,30%. Acest indice, care este cunoscut sub numele de Romanian Interbank Offer Rate, este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.
Pe lângă acest lucru, mai este și indicele IRCC, indice care este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Mai mult decât atât, Banca Națională a României, BNR, stabilește în fiecare zi indicele, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.â
IRCC este o versiune specifică a ROBOR, cu referire la dobânzile interbancare la 3 luni. IRCC este utilizat în mod obișnuit pentru calcularea dobânzilor la împrumuturile cu o durată de rambursare mai lungă, cum ar fi creditele ipotecare.
Acest indice este mai stabil decât variantele cu perioade mai scurte, precum RoBOR la 1 sau 6 luni.
Diferențele notabile între cele două includ:
Ai putea fi interesat și de: Persoanele cu venituri mici trebuie protejate în cazul creditelor de consum. Maria Grapini: „Creditele de consum sunt pentru cetățenii cei mai săraci. Nu se duc bogații să ia credit”