- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Industria din România în care numărul de angajați va crește masiv. Se așteaptă zeci de mii de posturi disponibile

31 May, 12:14 • Amarie Giorgiana
Industria din România în care numărul de angajați va exploda în următorii ani. Sunt așteptate zeci de mii de angajări în următorii doi ani
Industria din România în care numărul de angajați va crește masiv. Se așteaptă zeci de mii de posturi disponibile

Industria din România în care numărul angajaților va crește masiv în următoarea perioadă. Fidelizarea angajaților este o provocare cu care industria se confruntă. Asta, pe lângă creșterea fiscalității de la începutul anului 2024, care are un impact negativ asupra politicilor.

Outsourcing, industria din România în care numărul de angajați va crește masiv

Numărul de angajați din industria de outsourcing urmează să crească cu 10% în următorii doi ani, spune Cătălin Iorgulescu, vicepreședintele Asociației Business Service Leaders (ABSL), asociație reprezentativă pentru această industrie.

„Resursa umană şi disponibilitatea acesteia continuă să fie cea mai mare provocare pentru sector, perspectivele de creştere fiind precaute în această direcţie. Cel mai recent raport al ABSL estimează o creştere de 10% pentru următorii doi ani, estimându-se ca un număr de aproximativ 200.000 de angajaţi la nivel naţional să fie atins la sfârşitul acestei perioade. Competiţia pentru resursa umană rămâne la un nivel ridicat, mai ales pentru poziţiile care necesită experienţă crescută”, a spus acesta într-un răspuns pentru Ziarul Financiar.

Cele mai recente date dezvăluite de Cătălin Iorgulescu arată că veniturile generate de industria serviciilor pentru afaceri de la începutul anului 2024 au fost în valoare de 9 miliarde de euro. În plus, contribuția sectorului la PIB-ul din România este mai crescută decât media europeană în ultimii ani.
„Cu toate că numărul investiţiilor noi în perioada postpandemică a înregistrat o scădere comparativ cu perioada 2010-2020, situaţia actuală a economiei globale determină dezvoltarea acestui tip de servicii. Acum investitorii au în vedere relocarea activităţilor în teritorii care nu prezinta risc geopolitic (aşanumitul „friendly shoring”), mai apropiate geografic si cultural de centrul nevralgic al companiilor („near shoring”). Chiar dacă asta înseamnă in final costuri mai mari decât cele din Asia,  acestea pot fi compensate prin creşterea  valorii adăugate livrate de industria noastră.”

România, în competiție cu țări din Uniunea Europeană

Cu toate acestea, un studiu realizat de Asociația Business Service Leaders arată că România se află într-o competiție directă cu alte țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește granturile disponibile și stimulentele fiscale pentru dezvoltarea acestei industrii.

„Costul forţei de muncă, politicile fiscale legate de salarii şi nivelul de educare al forţei de muncă influenţează pe termen mediu şi lung competitivitatea României pe piaţa mondială. Reducerea facilităţilor fiscale, precum şi creşterea taxelor pentru salarii sau beneficii reduc puterea de cumpărare a angajaţilor, iar creşterea profesioniştilor din această industrie şi menţinerea lor în România reprezintă garanţia viitorului nostru”, susţine Cătălin Iorgulescu.

Citește și: Industria care a ieșit pe minus cu 500.000 de angajaţi în ultimii ani! Salariile cresc, dar oamenii fug de această meserie

În același timp, evoluția economică a Asociației Business Service Leaders este privită dintr-o perspectivă mult mai precaută, spre deosebire de anii trecuți, mai spune Cătălin Iorgulescu.

„Lipsa de stabilitate fiscală şi legislativă a ajuns să reprezinte unul dintre cele mai mari riscuri pe care companiile le-au menţionat pentru România. Competiţia pe piaţa europeană a serviciilor pentru afaceri este extrem de mare. Chiar dacă ţara noastră are încă un avantaj competitiv dat de calitatea resursei umane şi de costul acesteia, alte ţări est-europene oferă mai multe avantaje fiscale potenţialilor investitori în această industrie.”

Citește și: Un gigant din domeniul IT, acuzat că face concedieri mascate. Angajat: „managerii au liber la abuzuri împotriva angajaților”

Urmărește Daily Business pe Google News