Industria ospitalității de pe litoralul românesc are nevoie de minimum 5.000 de angajați noi. Acum, la un târg de joburi, s-a încercat recrutarea a o mie de noi angajați.
Peste 80% dintre românii cu experiență preferă să lucreze în Spania, Grecia și Itaia, potrivit Agenției Naționale a Patronatelor din Turism. Hotelurile și restaurantele se confruntă cu cea mai gravă criză de personl din ultimii cinci ani.
Citește și: Alertă în HoReCa România! Industria ospitalității cere ajutor Guvernului pe tema tichetelor de masă!
Cei din domeniu sunt dispuși să angajeze oameni pe care să îi școlească rapid, dar nici pe ei nu reușesc să îi țină prea mult.
„Vin la practică, fac practica și pe urmă pleacă”, a declarat Dumitru Gurgui, reprezentantul unui complex hotelier, potrivt stirileprotv.ro.
„Îi școlarizăm și după toți visează să plece afară. Probabil au salarii mai bune”, a declarat Oana, reprezentanta unui complex turistic, pentru sursa citată.
În România, pe litoral, în hoteluri și restaurante, salariile încep de la 3.000 de lei. În plus se adaugă și bacșișuri, iar în unele cazuri, cazarea și masa sunt oferite de angajator. Cu toate astea, suma pe care reușesc să o pună deoparte la finalul lunii este mai mică decât cea pe care reușesc să o strângă dacă lucrează în străinătate.
De exemplu, Alex este ospătar în Spania, însă, a primit oferte de angajare de la trei hoteluri de 4 și 5 stele din Mamaia, dar le-a refuzat.
„Am ajuns la un salariu de 1.500 de euro și am decis să rămân aici pentru că este un trai diferit și se câștigă mai bine decât în țară”, a declarat tânărul.
Principalele țări de care sunt atrași angajații români sunt Spania, Italia și Grecia, care oferă salarii mai generoase atunci când vine vorba de industria ospitalității.
„Eu câștig 1.600-1.650 de euro lunar la orele normale de contract. Ce se depășește de contract se plătește extra. Maximul la care aș putea să ajung poate fi și 2.200 de euro”, a declarat Dragoș Coslada, care lucrează ca ospătar în Italia.
„Preferă să lucreze aici pentru că se câștigă ceva mai mulți bani, practic o fac de nevoie. Salariile aici oscilează între 800 de euro și pot ajunge la peste 3.000-4.000 de euro. Aici vorbim de bani în mână. Au asigurată cazarea, au asigurată mâncarea și practic banii despre care vorbim sunt bani cu care rămân în mână”, a dezvăluit Stelian Muschelu, administratorul unei taverne din Thassos, Grecia.