Precum managerii au comunicat, va fi o relativă stabilitate în activitatea industriei construcției și comerț, ceea ce înseamnă că se va înregistra o scădere a salariaților, dar o creștere a prețurilor. Aceste date au fost date în urma anchetei efectuate de Institutul Național de Statistică și face referire la perioada octombrie – decembrie.
Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, iar soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă, potrivit Economedia.ro.
Citește mai multe despre: Investiții pe bandă rulantă pentru Sectorul 4! Daniel Băluță face achiziții de mobilier în valoare de 1,7 miliarde lei pentru instituțiile subordonate Primăriei Sectorului 4!
S-au făcut premoniții pentru următoarele trei luni din partea managerilor din industria prelucrătoare în cadrul unei anchete de conjunctură din luna octombrie a anului curent. Din aceasta a rezultat o stabilitate relativă a volumului producției (sold conjunctural +4%). În ceea ce privește numărul de salariați, s-a înregistrat o relativă stabilitate, soldul conjunctual fiind de -2%, iar prețurile din acest context se vor afla într-o creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +16%).
Activitatea comerțului prezintă anumite date similare pentru ceea ce s-a estimat în luna octombrie a anului curent. Pentru următoarele trei luni s-a înregistrat o scădere moderată a volumului producției (sold conjunctural -11%). Din punct de vedere al salariaților, numărul acesta va fi moderat scăzut (sold conjunctural -6%). Prețurile din contextul construcțiilor preconizează o creștere (sold conjunctural +31 %).
Au fost efectuate analize și aspra comerțului cu amănuntul, iar în contextul acestuia s-a estimat pentru următoarele trei luni că va fi o creștere moderată a activității economice (sold conjunctural +13%). Ceea ce s-a estimat a fi spre un avantaj al acestei activități, volumul comenzilor adresate frunziorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va fi în creștere moderată (sold conjunctural +13%). În carul acestei acivități, numărul de anagjați va fi într-o creștere moderată (sold conjunctural +18%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +31%). Servicii Conform estimărilor din luna octombrie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +12%), potrivit celor comunicate de sursa citată.
Citește mai multe despre: România are rezerve pline de gaze naturale, însă oamenii încă se încălzesc cu lemne în clădiri prost izolate termic!