Minorii doritori de experiență pot apela la voluntariat sau intership-uri, astfel, vor avea parte atât de experiență, cât și o serie de drepturi, dar și de obligații, a informat avocatnet.ro.
Citește și: Încă un stat european a introdus votul minorilor de 16 ani, la alegerile europarlamentare
Cei care doresc să facă un ban și vor să se angajeze trebuie să știe că în urma prevederilor legislației în domeniul muncii presupune o serie de drepturi pentru ei, dar și obligații suplimentare pentru angajator.
Dacă vorbim despre voluntariat și despre experiența acumulată prin intermediul acestei activități, minorul trebuie să semneze un contract de voluntariat cu o organizație care oferă astfel de servicii alor firme.
Legea 78/2014, ce reglementează activitatea de voluntariat din România, stabilește că voluntariatul nu se plătește, astfel minorul nu este plătit pentru ceea ce face, însă perioadele de voluntariat sunt recunoscute ca experiență profesională sau de specialitate.
La intership ne adresăm copiilor cu vârsta peste 16 ani, excepții face vârsta de 15 ani, caz în care va fi nevoie de acordul părinților.
Legea 176/2018 privind intership-ul prevede că, în urma semnării unui astfel de contract, internul trebuie plătit, iar indemnizația oferită nu trebuie să fie mai mică de jumătate din salariul minim brut (care este de 3.000 de lei în acest an). Această indemnizație se acordă proporțional cu numărul de ore de activitate desfășurată şi este supusă impozitării.
Perioada intership-ului nu poate ține mai mult de 720 de ore pe o perioadă de șase luni consecutive.
În privința locurilor de muncă, Codul muncii spune că o persoană se poate angaja în baza unui contract individual de muncă de la vârsta de 16 ani. Minorii nu vor putea lucra mai mult de 6 ore pe zi, prevede legea, dar nici ture de noapte.
Aceștia pot beneficia de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, dacă programul zilnic de lucru este mai mare de 4 ore și jumătate.
Codul muncii prevede că salariatul minor va primi din partea angajatorului trei zile lucrătoare suplimentare de concediu de odihnă, față de minimul stabilit de 20 de zile lucrătoare prevăzute pentru salariații adulți pe an. Totuși, acest număr de zile de concediu poate fi mai mare dacă salariații şi angajatorul cad de acord asupra acestui lucru, a mai spus sursa citată.