Doi producători români au găsit soluția pentru a avea o recoltă bogată de căpșuni tot anul: fructele sunt crescute la înălțime, într-un amestec din coajă de nucă de cocos, informează observatornews.ro. Modelul este împrumutat de la francezi, astfel, românii culeg aproape 4 tone de căpșuni în fiecare lună.
În timp ce unii producători reușesc să aibă o recoltă de căpșuni doar două luni, Andra și Cătălin au revoluționat piața românească: cei doi români cultivă fructele la înălțime, într-un amestesc de coajă de nucă de cocos. Pe o seră de 5.000 de metri pătrați, cei doi producători au o recoltă bogată de căpșuni, indiferent de anotimp.
Andra și Cătălin au fost studenți la Agronomie, iar pe parcursul studiilor, au fost îndrumați de un profesor să-și deschidă o afacere. Cei doi români au preluat modelul francezilor, iar la ora actuală, sera pe care o dețin în Buzău este controlată printr-o aplicație de pe telefon, cu ajutorul căreia monitorizează temperatura ambientală, la nivelul rădăcinilor și plantelor, dar și umiditatea.
Vezi și: Porumbul, o problemă pentru români? Cum va arăta piața cerealelor în continuarea anului 2023
Andra declară că modul de plantare este foarte ușor. Concret, producătorii folosesc un plantator special, prin care introduc căpșuna în salteaua de cocos, iar în cele din urmă, peste câteva zile, se observă deja prima frunzuliță verde. Mai mult decât atât, tocmai pentru că fructele sunt cultivate la o înălțime de un metru și jumătate, ele sunt culese mult mai repede decât în mod normal.
Plantația făcută de Andra și Cătălin a fost susținută cu ajutorul fondurilor europene. La ora actuală, producătorii români culeg aproape 4 tone de căpșuni în fiecare lună, pe care le livrează în mai multe magazine din țară. Un kilogram de astfel de fructe crescute la înălțime costă 30 lei. În paralel, inclusiv producătorii care produc căpșunile în sere clasice se bucură de o bună recoltă. Un inginer horticol a declarat că fructele sunt coapte deja, iar florile urmează să se formeze ca fruct în următoarele 2 – 3 săptămâni, atunci când vor putea fi puse pe tarabele românești.
„După cum se poate observa aici, arată destul de bine! Acestea sunt coapte acum.
Iar florile pe care le vedem aici urmează tot așa în 2, 3 săptămâni să se formeze ca fruct”, spune Samuel Surdan.
Fructele s-au copt mai târziu decât în mod normal în solariile din Bihor, din cauza temperaturilor scăzute. Un kilogram de căpșuni românești valorează între 15 și 20 lei în piețele din București, dar mai mult decât atât, prețul va scădea în timp.
Citește și: Un produs alimentar s-a scumpit cu 61% în doar un an. Alertă pe piața alimentară